Sandstone

Sandstone este o rocă sedimentară compusă din particule minerale, pietricele sau materie organică de mărimea granulelor de nisip. Materialul conține de asemenea un liant care unește toate granulele de nisip și care poate conține o serie de particule de sedimente sau argilă care ocupă spațiul dintre aceste granule.

Sandstone este unul dintre cele mai comune tipuri de rocă sedimentară și se găsește în bazinele sedimentare din întreaga lume. Aceasta se exploatează deseori în vederea utilizării ca material de construcție sau materie primă pentru producție. În subsol, sandstone servește adesea ca strat acvifer pentru pânza freatică sau ca rezervor pentru petrol și gaze naturale.

Sandstone este o rocă sedimentară foarte răspândită și foarte cunoscută. Acest fapt nu este surprinzător, deoarece diversele tipuri de sandstone constituie între 10% și 20% din totalitatea rocilor sedimentare și sunt de departe cele mai comune roci de suprafață.

Sandstone se compune din granule minerale, fragmente de rocă sau fosile de dimensiunea grăunțelor de nisip (între 0,0625 și 2 mm), care sunt unite cu ajutorul unui ciment mineral. Sandstone se împarte în categoriile siltit, șist argilos sau argilit (granule mai mici de 0,0625 mm în diametru) și conglomerat (sau brecie, dacă clastele sunt unghiulare) dacă mărimea medie a granulelor depășește 2 mm.

Comments are closed.