Nessus

Nessus

DESCRIERE
Marmură foarte rezistentă și dură (95% calcit), având un fundal alb cu granulație fină, cu venatură și ape maro deschis – aurii. Este foarte utilizată datorită venaturii fine foarte atrăgătoare, care garantează un efect decorativ elegant.

APLICAȚII
Zone cu utilizare intensă, cum ar fi pereți, spații publice.
Proiecte de tip rezidențial, comercial și instituțional.
Pardoseli la interior și exterior, placarea pereților, elemente decorative, săli de baie și blaturi.

POTRIVIT PENTRU
Proiecte mari și mici.

FINISAJE DISPONIBILE
Lustruit, honuit, antichizat.

NESSUS, MITUL
Nessus era un binecunoscut centaur (jumătate om, jumătate cal), care a fost ucis de către Hercule și al cărui sânge otrăvit a provocat, la rândul său, moartea eroului. Nessus a luptat în bătălia cu lapiții, care este prezentată pe metopa de la Parthenon. Acesta a devenit luntraș pe râul Euenos.

După ce s-a luptat și l-a înfrânt pe zeul Achelous, zeitatea celui mai puternic râu care străbate Grecia, râul Acheloos, Hercule a câștigat mâna Deianirei. În drumul spre Tiryns, Nessus a încercat să o răpească pe Deianira în timpul traversării râului Euenos, dar aceasta a fost salvată de către Hercule, care a tras în centaur cu o săgetă otrăvită. Cu ultima suflare, Nessus a păcălit-o pe Deianira, spunându-i că un amestec de ulei de măsline și sânge din inima sa îl vor face pe Hercule să îi fie mere credincios.

Deianira l-a crezut și a păstrat puțin sânge. Atunci când Hercule s-a îndrăgostit de Iole, Deianira, temându-se că soțul său o va părăsi pentru totdeauna, a vărsat sângele centaurului pe vestita cămașă din piele de leu a lui Hercule. Lichas, servitorul lui Hercule, i-a adus cămașa și acesta a îmbrăcat-o. sângele toxic al centaurului l-a ars pe Hercule și în cele din urmă l-a ucis.

Comments are closed.