Zidurile din piatra naturala in raport cu zidurile din caramida

Piatra naturalaUn tip de lucrare cu specific interesant este construirea zidurilor din piatra naturala. Destul de rar intalnit astazi, din pricina dezvoltarii caramizilor si a betonului, un zid din blocuri de granit sau calcar poate fi in continuare o optiune in constructii, in anumite situatii.

Ce avantaje aduce piatra naturala in raport cu caramida? Un scurt articol despre zidarie, care vine in continuarea articolului “Piatra naturala in zidarie”.

Zidaria, respectiv procesul de asezare si montare a unor blocuri de material unele peste altele, este cea mai veche si cea mai raspandita metoda de a construi peretii unei case. Primele constructii din istoria omenirii au fost realizate cu piatra, ulterior diverse civilizatii ce au dezvoltat sistemele de constructii au incercat chirpiciul si lutul, iar abia antichitatea romana a introdus caramida arsa in constructii.

Ridicarea unui zid din blocuri de piatra pare simpla la o prima vedere, data fiind vechimea acestui tip de lucrari. Dar tocmai istoria indelungata a acestui tip de structura, egala cu insasi istoria constructiilor, a dat nastere unei serii mari de posibilitati de imbinare a elementelor utilizate in ziduri, unor variate forme si dimensiuni de piatra naturala si caramida (desi aceasta din urma a fost standardizata tocmai pentru a se evita prea multe variabile, tot exista foarte multe tipuri si marimi), iar nu in ultimul rand unor sisteme diferite de montare si imbinare a blocurilor de material.

Piatra folosita ca element de zidarie a pierdut destul de mult teren odata cu aparitia caramizilor, apoi odata cu inventarea caramizilor cu goluri, a descoperirii de noi materiale ceramice si tipuri de ardere. Cele din urma au adus destule beneficii constructive, printre care cele legate de costuri, greutatea efectiva, deci de sarcina pusa pe zid, de termoizolare si respiratie a peretilor.

Beneficiile pietrei merite luate in calcul si in acest caz: mai putin poroasa decat caramida, impermeabila la apa, mai rezistenta la intemperii, dar si la foc (ceea ce o face favorita in cazul construirii cuptoarelor in aer liber) si mult mai durabila in timp raman evidente.

Astazi se prefera zidaria din piatra naturala mai degraba in lucrari si locuri care urmeaza sa aiba si valoare estetica. Aceasta pentru ca un alt mare avantaj al pietrei naturale este felul in care arata la final: ea poate fi lasata la vedere fara a fi necesara o izolare sau o tencuire, ci cel mult o tratare, in functie de lucrare.

 

Comments are closed.