Piatra naturala in zidarie

Ce tipuri de piatra naturala se folosesc in zidarii?

Dupa cum se stie, fiecare lucrare sau material are anumite cerinte de executie. In ceea ce priveste piatra naturala, asa cum exista variate tipuri de piatra utilizata, exista si anumite tipuri de mortar, armaturi si imbinari specifice. Iata o serie de informatii utile mai ales daca nu lucrati in constructii, dar aveti nevoie sa cunoasteti mai multe despre zidaria cu piatra naturala, pentru lucrari facute la propria locuinta.

Piatra natural in zidarie

Fie acestea exterioare sau de interior, zidurile in intregime din piatra sunt privite astazi cu prudenta chiar si de catre cei ce apreciaza durabilitatea ei. In cazul constructiilor mari, zidariile din piatra pot fi durabile si foarte rezistente. Dovada este la indemana tuturor: cladiri din piatra care au chiar si cateva mii de ani sunt astazi inca in picioare. Cu toate acestea, astazi piatra naturala se se intalneste mai degraba in zidaria de talie sau decorativa decat in zidaria portanta, in brauri si socluri, respectiv in garduri sau constructii anexe, cuptoare de gradina in stil rustic etc. Desigur, cele mai importante pentru durabilitatea si rezistenta unei constructii sunt maniera de executie, lucratura si materialele folosite.

O zidarie prost executata poate reduce semnificativ eficienta zidului, atat din punct de vedere termic, cat si al rezistentei si al sigurantei. De aceea, o cunoastere amanuntita a acestor tehnici de lucru si a specificului fiecarui material este doar domeniul maistrilor si profesionistilor, care lucreaza sau coordoneaza echipe de lucratori in raport cu ghiduri de lucru specifice.

Insa chiar si din perspectiva unui intreprinzator care comanda lucrarea, cunostintele suplimentare despre acest domeniu vor ajuta la o avealuare mai precisa a lucrarii si a pietrei in sine.

Tipuri de piatra folosite in zidarii

Nu orice tip de piatra naturala poate fi folosita la zidarie! Ea trebuie sa corespunda unor standarde:

  • se foloseste doar piatra provenita din roci cu structura omogena, compacta, fara cuiburi de materii minerale, care au riscul de a se dezagrega
  • piatra trebuie sa fie rezistenta la compresiune, la uzura, la ciclurile inghet/dezghet si la agentii chimici
  • nu se folosesc pietre obtinute din roci argiloase sau marnoase
  • pentru ca piatra sa fie prelucrata in blocuri egale necesare zidariei, trebuie ca din ea sa se poata obtine muchii vii la cioplire.

De aceea, in zidarii cele mai utilizate pietre naturale sunt granitul, gresia, bazaltul si unele tipuri de calcar.

Piatra naturala poate fi folosita cu forma ei bruta, sau prelucrata, adica taiata in blocuri cu forme si dimensiuni similare. Lucrarile sunt incadrate in categorii in functie de forma blocurilor, de dimensiunile acestora, de gradul de prelucrare si de  tipul de asezare a pietrelor.

Exista nenumrate combinatii, inclusiv mixte, cu cele mai suprinzatoare efecte. Verastilitatea pietrelor naturale si culorile acestora pun adesea in valoare maiestria lucratorilor care reusesc sa le imbine in cele mai frumoase feluri.

Mortare, armaturi si alte detalii de executie

Mortarele folosite la executarea zidariei sunt specifice, prevazute in documentatiile produselor, si trebuie sa indeplineasca anumite conditii tehnice in timpul transportului si lucrului. Armaturile metalice, utilizate astazi in toate tipurile de zidarie, pentru legaturi si ancore eficiente, se folosesc inclusiv la zidaria din piatra naturala. Metalul se alege insa in functie de natura rocii folosite: pentru roci vulcanice si calcaroase se foloseste otelul, in timp ce pentru marmura se utilizeaza alama sau otelul galvanizat.

Apareiajul pietrelor (adica “tesatura” lor; astazi se cunosc o serie de modele de zidarie – clasic, flamand, englezesc, american etc.), grosimea zidurilor si functia lor (portante sau neportante), legaturile de la ziduri si incrucisarile, boltelele, coronamentele, pozitia zidurilor in cadrul constructiei (de subsol, de mascare), respectiv tipurile de izolatie necesare s.a.m.d sunt tot atatea elemente care trebuie luate in calcul si care au prevederi specifice pietrei naturale.

Comments are closed.