Zece avantaje ale pietrei naturale

Piatra naturala, caracter pentru orice constructie. Zece avantaje majore

Duritatea si frumusetea, cele doua trasaturi esentiale ale pietrelor naturale, sunt cele mai des mentionate calitati atunci cand arhitectii sau decoratorii va prezinta avantajele sale. Material de constructie, dar si decorativ, piatra are insa o serie de beneficii. Daca mai aveati indoieli, iata un top zece al celor mai convingatoare calitati.

  1. Versatila
    • Imaginatia nu are nici o limita cand vine vorba de piatra, iar culoarea este principalul lucru care merita mentionat. Opinia uzuala ca piatra este cea mai „cenusie” alegere este contrazisa atunci cand sub ochi va sunt puse marmura, granitul, onixul, travertinul, calcarele si o serie de alte astfel de roci uimitoare. Practic intreaga gama de culori, vii sau pastelate, plus o serie de modele naturale intra in compozitia pietrelor lumii. De la rosu la negru, de la verde la albastru, trecand prin galben si violet, cu venaturi, pete, punctuatii, striatii si ape, mii si mii de posibilitati de combinare si asortare au facut din pietrele naturale favoritele artistilor din toate timpurile.
  2. Maleabila
    • Desi dura, diversitatea formelor pe care le poate lua piatra este practic infinita. Nu doar formele naturale, ci si cele care pot fi modelate prin interventia omului, cu ajutorul celor mai sofisticate unelte, o face astazi un material perfect pentru o serie de lucrari manuale, manufacturate. O serie de piese din piatra, dar si elemente decorative sculptate direct in aceasta ne-au imbogatit lumea inca de la inceputurile omenirii.
  3. Adaptabila
    • Pe de o parte, la cele mai diverse stiluri arhitecturale sau decorative. Spatii istorice si spatii contemporane pot beneficia de piatra naturala. Pe de alta parte, piatra naturala e usor de adaptat si la o serie de tipuri de lucrari: pardoseli sau pereti, zidarie sau doar placare, arcade sau scari, blaturi si piese de mobilier etc.
  4. Naturala
    • Provenind din natura, sanatoasa pentru orice spatiu, paitara naturala nu are cum sa polueze. Arhitectura durabila ii recunoaste superioritatea. Poate fi folosita si refolosita la nesfarsit, reciclata si chiar returnata daca se macina. Intr-un fel sau altul, va ramane intotdeauna material de constructie. In plus, nu este la fel de vie ca lemnul, ca sa fie atacata de carii. Cladiriele considerate ecologice sau protectoare cu mediul  iau mereu piatra in calcul ca material de constructie.
  5. Traditionala
    • Patina naturala a pietrei este doar un motiv estetic pentru care am alege-o. Adevarul este ca in mintea noastra ea va starni mereu imagini vechi, rustice, plus ideea de siguranta si protectie. Nici nu este de mirare. Practic piatra reprezinta primul material de constructie din istoria omenirii, asadar memoria ancestrala ne-o identifica intotdeauana, in constructiile in stil traditional sau rustic, ca cea mai potrivita alegere.
  6. Moderna
    • Finisajale infinite pe care le poate avea piatra, luciul sau suprafetele ce pot fi obtinute cu ajutorul celor mai moderne unelte, o fac pe de alta parte si un material foarte modern. In combinatie cu sticla, fierul si otelul,  uneori inlocuind betonul, piatra recastiga teren mai ales in spatiile rezidentiale.
  7. Eleganta
    • In special marmura, granitul si travertinul, culorile rare, finisajele lucioase si lucratura fina dau caracterul luxos al multor constrcutii si amenajari,monumente sau obiecte de mobilier. Rusticitatea pietrei devine eleganta in mediul propice, chiar si daca i se pastreaza porozitatea.
  8. Rezistenta
    • Referintele la duritatea pietrei naturale depind mult de tipul de roca, dar marea majoritate a pietrelor sunt mai dure decat celelalte materiale de constructie. Aafara, vantul, ploaia si zapada le afecteaza prea putin. In interior, traficul si accidentele diverse le zgarie/sparg in foarte mica masura si doar in cazuri speciale.
  9. Durabila
    • Durabilitatea nu este acelasi lucru cu rezistenta, ci se refera la longevitate. Asa cum am mai spus-o si in alte ocazii si asa cum o dovedeste si istoria, piatra in sine poate rezista si sute, ba chiar mii de  ani. In stuctura cladirilor sau in elemente decorative, aceasta este cel mai durabil in timp dintre toate elementele unei constructii.
  10. Impermeabila
    • Desi unele roci sunt poroase si trebuie tratate anti-umiditate daca sunt expuse apei, nu exista material de constructie mai obisnuit cu umezeala decat piatra. Provenienta naturala ii da caracterul, rocile avand insa diverse grade de porozitate la care constructorii sunt atenti in functie de lucrare. Tratamentele anti-umidtate pentru unele tipuri de piatra naturala sunt obisnuite astazi.

Comments are closed.