Un ghid simplu si rapid pentru a alege piatra naturala

De la blaturi de bucătărie la chiuvete și de la șemineuri la trepte, piatra naturală schimbă complet designul și aspectul locului în care este amplasată. Având o varietate considerabilă de utilizări, cea mai grea sarcină este aceea de a alege piatra potrivită la locul potrivit.

De cele mai multe ori, alegerea se realizează în funcție de două criterii majore: estetica și funcționalitate. Dacă în primul criteriu ne raportăm la paleta cromatică și la textură, în cel de-al doilea ne interesează compoziția pietrei și caracteristicile sale. În articolul de astăzi vom parcurge patru din aceste aspecte de care trebuie să ții cont.

Rezistența la pete

În funcție de aspectul, compoziția și capacitatea de absorbție a apei, pietrele naturale pot prezenta un grad diferit de rezistență la pate. Pe suprafața pietrelor cu capacitate de absorbție ridicată petele apar mult mai repede. De asemenea, pietrele calcaroase, cum ar fi calcarul și marmura, pot fi pătate ușor din cauza daunelor cauzate de substanțele cu aciditate mare, cum ar fi vinul și băuturile răcoritoare. Există cazuri în care se pot păta și din cauza apei. E bine ca pietrele în genul acesta să fie acoperite cu un sigilant special. De asemenea, e bine de știu că petele sunt mai vizibile pe suprafețele deschise la culoare, așa că dacă vrei să eviți din start această situație, alege o nuanță închisă.

Duritate

Dorință ca piatra naturală să fie dură este una evidentă, deoarece nimeni nu vrea ca piatra naturală să se spargă la prima atingere. Prin urmare, optează pentru pietre naturale care îți oferă o rezistență cât mai mare. Unele dintre cele mai populare și mai dure pietre naturale sunt: ardezie, granit, marmură și calcar.

Rezistența la zgârieturi

Rezistența la zgârieturi este un factor important nu numai pentru că vrem ca piatra naturală să reziste la uzură, ci și pentru că, în cazul în care apar zgârieturi, se poate dovedi destul de costisitor să fie reparate. Pietrele cu un indice de abraziune scăzut sunt potrivite doar pentru uz casnic sau pentru zone cu trafic ușor, cum ar fi calcarul și gresia. Iar pietrele naturale cu un indice de abraziune ridicat, cum ar fi granitul și marmura, sunt mai potrivite pentru podelele unde tranzitează un flux mare de oameni.

Durabilitatea

Durabilitatea unei pietre depinde de rezistența sa inerentă, de capacitatea de absorbție a apei și de spațiul pe care îl are între pori. În general, pietrele care sunt mai poroase au o capacitate mare de absorbție a apei și, prin urmare, nu sunt foarte rezistente.

Ține cont de acești patru factori și vei reuși să selectezi piatră naturală care este cea mai potrivită pentru casa ta. Pentru a explora toate posibilitățile, vizitează www.stona.ro.

Comments are closed.