Travertinul – caracteristici si utilizari

Travertin BaieChiar si cei care nu au cunostinte despre calitatile constructive sau geologice ale travertinului pot fi impresionati de aceasta piatra inca de la o prima vedere. Aceasta pentru ca vor fi atrasi de aspectul lui, mai catifelat decat al altor roci lustruite, dar si de formele si culorile sale, care reflecta varietatea naturii si infinitele posibilitati decorative oferite de aceasta.

Glabui, rosu coral sau crem, dar si gri sau aproape alb, travertinul poate avea un aspect poros, cu jgheaburi si gaurele de dimensiuni variate, care ii dau aspectul natural, dar poate fi si fin, mat, cu o suprafata asemanatoare cu cea a marmurei, in functie de modalitatea de finisare a acesteia. Roca poate fi prelucrata prin lustruire, dar si slefuire, scapitare, buciardare sau antichizare.

Adeptii locuitului cat mai sanatos vor fi incantati sa afle ca travertinul se formeaza la gura unor izvoare minerale, mai ales in jurul izvoarelor termale bicarbonatate care ies din calcare sau traverseaza roci bogate in carbonat de calciu. Travertinul este o roca sedimentara care se gaseste in doua variante: travertin spongios poros, care este alb si usor, si travertin compact care este alb, gri, galbui sau brun si cu straturi alternative. Aceste straturi se remarca prin dimensiunile si nuantele diferite: unele sunt mai groase si mai deschise la culoare, iar altele, intermediare cu primele, mai subtiri si mai inchise la culoare. Se estimeaza ca diferenta coloristica se datoreaza genezei geologice, straturile diferite aparand in functie de sezonul in care se facea depunerea de roca.

Uneori, este cunoscut sub numele travertin calcaros sau travertin marmorat, dar este vorba de aceeasi piatra, clasificata ca un tip de calcar, nu de marmura (notiunea de marmorat este legata de finisarea fina a suprafetei poroase). Suprafata placilor poate fi lasata si cu gaurile si santurile specifice travertinului: aceastea nu sunt semne de uzura, ci sunt formate geologic, adica sunt „lacrimarele” care strabat straturile de roca.

Gaurile si santurile din suprafata placilor care sunt cumparate ca atare pot fi umplute la montare cu un chit (se numeste stucare si este un lucru pe care il fac unii montatori) sau pot fi lasate deschise, pentru a se obtine aspectul natural atat de atragator in cazul acestei pietre. Nu ar trebui uitat insa ca exista tari in care travertinul cu gauri este lasat ca atare chiar in spatiul public inclusiv in placari de strazi sau piete: nu este decat o chestiune de gust.

Spre surprinderea multora dintre cei care considera travertinul o piatra calcaroasa „moale”, travertinul se dovedeste o roca de o duritate si o durabilitate ridicata. De fapt, travertinul are o rezistenta crescuta la solicitare mecanica, compresiune, uzura, umiditate sau cicluri inghet/dezghet, urmand destul de aproape rezistenta proverbiala a marmurei si gresiei. Poate fi folosita atat in spatii cu umiditate ridicata (bai), cat si in spatii expuse la razele soarelui (fatade).

Constructiv, travertinul este una dintre pietre naturale folosite in egala masura in placari de interior si exterior

Pardoseli_Pereti_18_954x636

Pentru utilizatorii finali, travertinul se gaseste sub forma de placi de dimensiunile celor de gresie, dreptunghiulare sau patrate, de marimi variate, care se folosesc atat in spatii interioare, pentru placari de pardoseli si pereti, cat si in cele exterioare pentru terase, balcoane, alei, trepte de intrare, fatade. Travertinul poate fi prelucrat inclusiv in placi cu margini rotunjite, pentru un aspect natural, traditional sau rustic. Aceasta nu inseamna ca nu se potriveste si cu stilurile moderne: dimpotriva, stralucirea pietrei ofera si eleganta acolo unde e nevoie de ea. Ancadramentele, coloanele sau semineele pot fi si ele placate cu travertin.

La Algabeth aveti posibilitatea achizitiei de travertin in lastre, lustruite, lucru favorabil si pentru lucrarile ample, unde este nevoie de aprovizionare rapida cu cantitati mari de materiale.

In varianta taierii sub forma de piatra de constructie, pentru zidarii, travertinul a fost folosit in constructii care au depasit sute de ani ca durabilitate. Romanii extrageau travertin pentru construirea de temple, apeducte, monumente, complexe de bai publice, amfiteatre. Colosseumul, cea mai mare clădire din lume in acea vreme, este construit cea mai mare parte de travertin. Nu i se poate reprosa, asadar, lipsa de durabilitate nici macar in zidarie. Basilica Sacré Coeur, din Paris, este si ea facuta in mare parte din travertin.

Insa travertinul este preferat si in arhitectura moderna pentru o serie de de placari de fatade sau pereti.

Daca achizitionati travertine nefinisate, pardoselile de acest gen devin destul de dificil de montat si de mentinut pe durata mai mare. Dar, atentie, slefuirea agresiva a unor pardoseli din travertin finisat deja este si ea de evitat: actiunea poate elibera gauri si santuri mascate de finisajul anterior. In cazul placilor nefinisate, acestea se potrivesc mai mult pentru placari de zidarie.

Comments are closed.