Travertinul in arhitectura, din istorie pana astazi

Culorile lui de pamant, de la alb la galbui, de la crem la roscat, fac din travertin unul dintre cele mai prietenoase materiale pentru orice tip de aplicatie la interior. Dat fiind duritatea lui el este la fel de folosit in mediul urban, in constructiile publice si chiar in pavaje, poduri, piete, statii de metrou etc. Travertinul poate capata, prin astuparea santurilor specifice si slefuire, un luciu care il face sa rivalizeze cu cele mai valoroase roci.

Travertinul este o roca sedimentara calcaroasa, formata langa izvoarele termale cu ape carbonate. Deoarece apele bogate in mineralele si dioxid de carbon spala formatiunile calcaroase, apa patrunde piatra, sapand, lasand gauri si santuri ca niste cicatrici care dau personalitate acestei pietre naturale unice.

Istoric

Originile intrebuintarii travertinului in constructii sunt la fel de vechi ca acelea ale umanitatii. De pe vremea cand omul a inceput sa-si faca adaposturi din piatra, el isi lua material prima din imediata apropiere a adaposturilor pe care si le construia. Astfel, unele poapoare au avut ocazia sa descopere calitatile travertinului inca de timpuriu. Iata si cateva repere istorice:

  1. Cu peste cinci mii de ani in urma travertinul se folosea deja la constructiile si palatele din Egiptul Antic (cca 3200 i.e.n.), gratie aspectului sau inedit.
  2. Cele mai mari depozite de travertin din lume sunt cunoscute inca din Antichitate, iar pana in ziua de astazi si-au mentinut aceeasi faima – este vorba de orasul Tivoli, din Italia. Izvoarele din jurul orasului sunt incalzite de activitatea vulcanica a muntelui Etna, aflat in apropiere, ceea ce asigura mediul perfect pentru formarea travertinului.
  3. Travertinul era atat de apreciat in antichitate, incat etruscii au folosit travertin pentru a-si construi un zid de aparare in în jurul orașului Perugia, iar mai tarziu acelasi material a fost utilizat pentru apeductul din oras, dar si pentru cladirea bisericii.
  4. Ruinele orasului antic turc Hierapolis, care insemna „oraș sacru,” se afla in apropeiere de Pamukkale, o zona inconjurata de izvoare termale si de un stralucitor travertin alb. Vechii constrcutori au folosit aproape exclusive acest travertine la constructiile lor, care dureaza pana astazi. La Hierapolis se poate vedea si astazi, daca ajungeti aici, un amfiteatru bine conservat, construit în jurul anului 200 i.e.n., cu aproximativ 30 de randuri de scaune inca intacte. Daca mai era nevoie de vreo doavda a durabilitatii acestei pietre…
  5. Mai tarziu, Vitruviu, cunoscut architect si inginer roman (cel care l-a inspirat pe insusi Da Vinci, peste sute de ani, sa creeze desenul omului Vitruvian), a descoperit printre primii proprietatile și caracteristicile travertinului, facand analize ale duritatii si posibilitatii de utilizare a acestei pietre in constructii durabile.  In antichitate, aceasta roca a fost folosita la construirea multor vile nobiliqre, dar si la cladiri oficiale, temple sau spatii publice.
  6. Cea mai mare cladire romana cunoscuta pana astazi, realizata in intregime din travertin este Colosseumul din Roma, finalizata in anul 80 de imparatul Vespasian si ridicat in onoarea Imperiului Roman.

Travertinul in perioada clasica si moderna

Sacre CoeurDe-a lungul istoriei, travertinul s-a regasit in tot soiul de constructii, dar poate cea mai cunoscuta este basilica Sacre Coeur din Paris, construita din piatra Chateau-Landon, o varietate de travertin care nu doar ca nu se degradeaza estetic, ci devine mai alb in timp, ajungand pana la un alb stralucitor. Inceputa in 1870, biserica a fost terminata in 1914, la un cost de 40 de milioane de franci. Constructia in stil romano-bizantina  fost ridicata sub îndrumarea arhitectului Paul Abadie (castigatorul “concursului” de proiecte, caci se pare ca pana si pe vremea aceea era mare competitie, 78 de aplicanti fiind inregistrari pentru aceasta constructie).

Astazi, desi metodele de constructie s-au schimbat mult, travertinul inca se utilizeaza ca material de constructie, in placarile de fatade ale cladirilor, in spatii publice, dar si in  placarile interioare.

Muzeul Getty_02 by WikimediaCentrul Getty din Los Angeles (foto) este una dintre cele mai cunoscute cladiri facute din travertin: la constructive sau folosit 1,2 milioane de metri patrati de travertin, importat din Tivoli. Arhitectul Richard Meier a ales un amestec de elemente din piatra naturala, slefuite, pentru a lumina aceasta uriasa structura organica, adaptata la mediul natural in care este pozitionata, dar in acelasi timp impresionanta prin faptul ca reflecta o serie de concepte din istoria arhitecturii si constructiilor.

Turnul Willis are 108 etaje si a fost cea mai inalta cladire din lume in 1974, atunci cand a fost construit, depasind chiar si World Trade Center. O alta cladire celebra cu fatade si amenajari din travertin este UCLA Medical Center, proiectata de arhitectul Welton Becket (care de altfel apreciaza atat de mult travertinul, incat il foloseste in mai toate proiectele sale).

Comments are closed.