Tipuri de piatra naturala recomandate pentru blaturi de bucatarie

BucatarieBlaturile de bucatarie sunt elementele cele mai solicitate si mai vizibile din aceasta incapere. Iata de ce importanta realizarii blaturilor din materiale durabile, dar si aspectuoase primeaza in orice tip de bucatarie. In acest caz, tipul de piatra ales pentru blaturile de lucru trebuie sa fie rezistent la patari, cu porozitate redusa.

De asemenea, sa aiba rezistenta  mare la indoire si presiune, dar si la temperaturi ridicate. Mai este necesar si ca nivelul de duritate sa fie ridicat, astfel incat piatra respectiva sa ofere rezistenta la actiuni mecanice (zgariere, spargere din cauza accidentelor). Iata de ce, urmatoarele tipuri de piatra naturala sunt cele mai potrivite pentru bucatarii:

Granitul

Desi se crede despre el ca este cenusiu sau gri cu puncte uniforme, granitul ofera o mare varietate coloristica si poate fi ales in functie de interior. Este galbui, portocaliu, crem, bej, are culori de pamant si lut ars, poate fi roscat, albastrui sau cenusiu. Granitul are si modele variate: fie cu cristale punctiforme, de granulatii diferite, fie cu irizatii multicolore sau nervuri, cu striatii si stratificari de nuante sau cu pete neregulate distribuite aleatoriu si natural pe suprafata pietrei. Calitatile cele mai apreciate la granit sunt duritatea si impermeabilitatea la apa, plus rezistenta la variatiile de temperatura.  Este cea mai durabila piatra recomandata pentru blaturile de bucatarie si se potriveste cu orice stil: atat cu cel traditional, rustic si retro, cat si cu cel contemporan, respectiv modern, in medii de lux, dar si in spatii simple, minimaliste.

Ardezia

Ca piatra, este de regula apreciata pentru aspectul ei rustic, natural, cu suprafete nergulate si margini rupte. Dar aceasta piatra poate fi si slefuita, desi netezimea astfel obtinuta este mai expusa zgarieturilor. In cazul unui blat de bucatarie zgarieturile pot fi remediate prin acoperire cu un ulei mineral. De asemea, o ciobire poate fi lusturita cu un smirghel fin. Sub forma finsata, ardezia ofera un aspect sofisiticat, pastrand aspectul natural si in bucatariile moderne. Foarte rezistenta la aciditate (lamaie, otet sau alte ingrediente acide folosite in bucatarie), ardezia se dovedeste foarte potrivita pentru blaturile si mesele de bucatarie.

Onix

Este o piatra care poate fi livrata sub forma de placi de lungimi si grosimi variate, ceea ce face cu putinta ca din el sa se obtina o serie de obiecte, inclusiv chiuvete de piatra. Ca blat de bucatarie, datorita frumusetii si elegantei sale, onixul este extrem de popular acolo unde se doreste eleganta, asigurand o atmosfera de modernism si lux. Este o roca minerala carbonatica, cu suprafata neteda si putin poroasa, avand la baza calcitul, si de o duritate foarte buna pentru o asemena intrebuintare. Onixul este prezent cel mai des in decorul bucatariei si al baii, iar dat fiind efectul sau de transparenta poate fi iluminat de dedesubt sau din spate pentru a se asigura o atmosefera cu totul speciala.

Blat de bucatarie

Travertinul

Desi este mai catifelat decat alte roci lustruite, travertinul ofera suprinzatoarea calitate a unei duritati ridicate, fiiind al treilea dupa granit si diamant, in gama pietrelor naturale. Culorile sale, care reflecta varietatea naturii, ofera infinite posibilitati decorative: galbui, rosu coral, crem, gri sau aproape alb, travertinul original are un aspect poros, cu jgheaburi si gaurele de dimensiuni variate, care ii dau aspectul natural. Daca este lustruit, devine fin si mat, cu o suprafata asemanatoare cu cea a marmurei.  Gaurile si santurile din suprafata placilor nu sunt semne de uzura, ci sunt formate geologic – ele sunt semnul „lacrimarelor” care au strabatut straturile de roca. Pentru blaturile de bucatarie, gaurile din travertin trebuie umplute la montare cu chit, printr-o procedura numita stucare, pentru a se impiedica scurgerile de apa si adunarea de resturi in acestea. Travertinul are o rezistenta crescuta la solicitare mecanica, compresiune si uzura. 

Comments are closed.