Tipuri de pardoseli si pregatiri pentru montarea placarilor din piatra

O mai buna intelegere a suporturilor pe care se monteaza piatra naturala este intotdeauna necesara atat pentru meseriasi, cat si pentru cei care vor sa invete mai multe in acest domeniu. Piatra naturala difera de alte tipuri de acoperiri, prin dimensiunile placilor, greutate, dar si prin calitatile fizice si chimice. Iar pentru ca exista diverse tipuri de piatra naturala, cu porozitati, culori, sensibilitati etc. diferite, aproape fiecare va avea necesitati specifice in ceea ce priveste materialele folosite. Insa in ceea ce priveste suportul, pregatirile pentru placare pot fi generalizate.

Pardoseala

In termeni de arhitectura, pardoseala este elementul arhitectural orizontal, la nivelul solului sau la nivelul planseului, care poate fi portant sau non-portant.

Pardoselile la nivelul solului pot fi alcatuite din dale de beton care se pun pe o platforma de pamant sau dale de beton pe un tampon sanitar, peste care vine pardoseala.

Planseele pot fi din beton, iar in cazul acestora scheletul este rigid si portant.  Mai exista si plansee din lemn, numite astfel deoarece sunt alcatuite dintr-un schelet din lemn (format din grinzi, barne si traverse) care sustine o parte plana, cu un material de umplere.

pardosealaCalitatile necesare pardoselii 

Pardoseala trebuie sa fie intreaga, solida, sanatoasa (adica neafectata de erodare, coroziune etc.) si trebuie pregatita intr-o maniera adecvata pentru a primi o acoperire noua. Orice neatentie in aceasta pregatire duce la stricarea timpurie a placarii, iar in cazul pietrei este chiar pacat de durabilitatea materialului sa se riste o lucrare slaba.

Duritate si rezistenta

Mai ales in cazul șapelor vechi, duritatea si rezistenta pardoselii pe care se monteaza piatra naturala trebuie verificata. Cea mai simpla cale este prin zgarierea cu un obiect metalic dur. Daca se fisureaza sau se crapa, șapa trebuie refacuta.

Porozitate normala

O pardoseala cu porozitate ridicata trebuie acoperita cu un strat mai putin poros pentru a nu absorbi umiditatea din materialul de legatura. Porozitatea ridicata este posibila si in cazul cimentului, dar si al altor acoperiri vechi peste care se decide sa se lucreze.

Lipsa umiditatii

Suportul pentru placare trebuie sa fie perfect uscat inaintea lucrarii. Daca s-au facut in prealabil nivelari de sapa sau completari, se astepta sa se usuce cate zile este cazul, conform instructiunilor de pe produsul aplicat. De asemenea, trebuie indepartate orice urme de ceara, clei, ipsos, lac, chimicale diverse.

Stabilitate

Pardoselile pe structura de lemn, aplicate pe grinzi, sau panourile din lemn nu sunt din pacate cele mai potrivite pentru o placare cu piatra daca se misca, fie si insesizabil. Orice miscare se transforma ulterior in deplasare aplacilor, umflare si stricare a lucrarii.

Planeitate

Nu in ultimul rand, nivelarea este esentiala pentru evitarea defctelor de montaj, a pastrarii dimensiunilor intre rosturi si a obtinerii unei suprafete perfect plane. Acestea garanteaza durabilitatea lucrarii.

Acoperirea

Desi acoperirii i se spune in limbaj uzual tot “pardoseala”, mozaicul, gresia, parchetul si desigur placile de piatra naturala sunt din punct de vedere constructiv considerate “acoperiri”.  Piatra naturala face parte dintre acoperirile dure.

Comments are closed.