Tendinte 2016 in design de interior: materiale sustenabile

A inceput un nou an in care materialele naturale raman in continuare in tendintele de design si amenajari de interior. Avantajele decorarii cu materiale naturale, cum ar fi granit, ardezie, marmura, lemn, metal si ceramica sunt numeroase. Ecologice si durabile, acestea se adapteaza la orice tip de interior, fie el modern, clasic, traditional, eclectic etc.

UIA, Uniunea Internationala a Arhitectilor a tinut la sfasitul anului 2015 conferinta „Arhitectura, climatul viitorului”, intalnire in cadrul careia s-a discutat din nou despre sustenabilitate si necesitatea utilizarii materialelor naturale in constructii. Thomas Vonier, secretar general al UIA spunea, de altfel, in cadrul conferintei: „Arhitecti sunt fie naivi, fie foarte destepti. Poate sunt ambele. Indiferent de caz, sunt cu siguranta increzatori cu privire la masurile pe care le pot lua pentru a contracara schimbarile climatice. Multi sustin ca toate instrumentele necesare sunt deja la indemana …”

Iar aceste instrumente sunt materialele naturale, viziunea creatoare si economia pe santier.

In lumea designului de interior, „natural” este un termen care desemneaza orice resursa regenerabila care este extrasa sau recoltata de pe pamant. Este cu atat mai recomandata cu cat poate fi reutilizata si dupa incetarea functionarii locuintei sau poate fi reciclata, intrand in alte materiale sau proiecte.

La momentul actual, consumatorii sunt din ce in ce mai constienti de calitatea produselor pe care le folosesc in propriile locuinte. Si pe buna dreptate. Produsele care sunt mai putin procesate sunt mai bune pentru tine, pentru caminul tau si pentru mediu. Si iata si o lista a principalelor cinci avantaje pe care materialele naturale folosite in locuinte le aduc utilizatorilor finali.

Materiale regenerabile sunt durabile

Ganditi-va la obiectele pe care le intalniti mereu ca amintiri de familie, pastrate in podul unei locuinte. Acestea sunt, probabil, intr-o forma destul de buna in comparatie cu mobilierul comercial pe care cei mai multi oameni il cumpara pentru doar cativa ani. Un motiv pentru durata de viata mai mare de viata a acestor piese este faptul ca au fost realizate din materiale naturale.

Materiale de constructii provenite din natura sunt extrem de durabile. Pana si pluta, usor de erodat, este incredibil de elastica. Si este putin probabil sa se strice, indiferent de ceea ce a cazut pe ea (doar daca nu este vorba de o lama ascutita si grea, care o segmentaza local). Granitul este cea mai grea si mai densa piatra naturala, care isi pastreaza finisajul si rezista la decolorare mai mult timp decat orice alt material din lume. Iar piatra naturala, gratie structurii ei, este oricum cel mai durabil material din constructii.

Desigur, pentru longevitate maxima, toate materialele necesita o montare corecta si o ingrijire adecvata. In ce priveste piatra, alegeti cu grija echipa de montatori si, la intretinere, evitati sa o atingeti cu solutii acide sau abrazive (sau indepartati-le rapid; nu uitati ca si nisipul sau pietrele de pe talpile incaltamintei pot fi un material abraziv).

Materialele naturale sunt mereu in tendinte

Necesitatea protejarii naturii a avut un impact enorm asupra tendintelor de design interior din ultimii ani si nu numai. Un interior modern foloseste materiale ecologice, iar finisajele pietrei naturale se adapteaza in spatii industriale, eclectice sau futuriste, la fel de bine ca si in cele rustice ori traditionale.

Pentru o completare de decor se pot folosi oricand metal, sticla, lemn, bambus, pluta etc. Un architect sau designer experimentat poate crea un stil atemporal folosind materiale durabile, care au fost mereu cautate, indiferent de epoca.

Au personalitate, dar sunt „neutre”

Piesele din materiale naturale sunt coloana vertebrala a oricarui proiect de design interior. Se pot asocia cu aproape orice. Piatra naturala are umitoarea calitate de a atrage atentia fara sa para ca o face. Inspira la nivel subtil o senzatie de confort, eleganta, bogatie, fara insa a sari in ochi ca fiind extravaganta. Si, de asemenea, este foarte „primitoare” cu orice tip de mobilier, fie ca acesta este pop sau in stil clasic.

Mai mult, este unicat. Fiecare piesa facuta din materiale naturale va avea mici diferentieri care apar in mod natural. Fiecare blat de piatra are un model diferit, venaturi sau marmoratie speciala, care variaza in functie de cariera din care a fost recoltata piatra.

Mai multa calitate, pentru mai putina cheltuiala

Cand spunem cheltuiala ne gandim nu doar la bani, ci si la timp sau la investitii pe termen lung. Atunci cand oamenii se plang de un proiect de design interior, de obicei problema lor provine din costul proiectului. Dar daca se gandesc ca utilizarea unor materiale regenerabile este mod de a atrage economii si pe viitor, ca ele pastreaza confortul termic, sunt durabile si necesita mai putine reparatii, prefera piatra naturala sau mobilierul de mahon.

Piesele mai vechi de mobilier, care provin dintr-o epoca ce nu s-a confruntat cu productia de masa, sunt de multe ori de calitate mai mare decat produsele pe care le gasiti astazi. In acelasi fel, piatra naturala necesita putine reparatii sau chiar poate dura cat intreaga perioada de functionare a casei.

Cand constructia iese din uz, materialele pot fi reciclate

Este de la sine inteles ca utilizarea de materiale ce provin din surse regenerabile este un lucru bun pentru mediul inconjurator. Dincolo de faptul ca piatra naturala este o carte de vizita a stilului personal, reprezinta si o recomandare pentru preocuparea fata de natura. Piatra poate fi folosita in alte proiecte de amenajari sau concasata si reutilizata. Si ceramica sau lemnul pot fi reciclate. Si daca totusi sunt debarasate in natura, ele nu vor polua.

Comments are closed.