Sfaturi utile pentru o alee realizata cu pavele de piatra naturala

Alei pavate

Pentru pavarea aleilor dintr-o gradina sau aflate la exteriorul casei nimic nu este mai indragit decat piatra naturala. In afara de durabilitatea materialului, de buna rezistenta la ciclurile inghet-dezghet, de estetica pe care o ofera, piatra naturala poate fi montata in diverse feluri, din punct de vedere constructiv.

Poate fi vorba de pavele cu forme regulate sau neregulate, pentru ca piatra poatre fi atat fasonata, cat si lasata ca atare, dupa extragere sau poate fi prelucrata minim. Pavelele se pot monta fie pe pat de nisip si pietris, fie direct pe sol (in cazurile cele mai simple si a placilor mari si groase). De asemenea, se poate lucra cu spartura de piatra montata in sape turnate (de obicei de beton). Posibilitatile de obtinere ale unei alei exterioare sunt mai multe: chiar si existenta sau lipsa canalizarii in zona poate influenta decizia de a alege un tip de lucrare sau altul, iar fiecare solutie de montare poate avea avantajele si dezavantajele ei.

De retinut este ca, in acest caz, si calitatea montajului conteaza la fel de mult ca alegerea materialului pentru alee. Pavajele se pot deteriora in timp daca au fost prost puse in opera, si nu din pricina pietrei folosite. Este cazul unor lucrari publice care folosesc granit (adica cea mai dura piatra dupa diamant) si care ajung totusi sa se deterioreze in foarte scurt timp, uneori chiar dupa o singura iarna. In cazul locuintelor private, lucrurile nu stau neparat mai bine, daca nu se urmareste eficienta. De obicei, lucrarile la aleile exterioare se fac ultimele, pentru a nu se risca deterioarea lor din pricina santierului si a traficului implicit.

Insa dezavantajul acestei temporizari este ca in aceasta etapa a constructiei toata lumea se grabeste sa termine lucrarile si prin urmare tinde sa acorde o importanta mult mai mica aleilor. Iata de ce este mai bine sa folositi echipe specializate pentru fiecre lucrare in parte sau sa nu va grabiti cu termenele de predare si sa acordati atentie tuturor pasilor de executie, indiferent de lucrare. Toate zonele casei sunt importante, chiar daca fiecare are o alta destinatie sau expunere.

Costurile ulterioare pentru repararea lucrarii pot adauga de obicei un pret mai mare per ansamblu, asa ca mai bine va documentati de la bun inceput care va fi economia daca alegeti calitatea.

Alei pavate

De ce piatra naturala pentru alei?

Durabilitatea este primul motiv pentru care ati alege-o. In afara de aceasta, e vorba si de aspectul natural. Estetic vorbind, piatra nu sufera in timp de pe urma degradarii, dimpotriva, intemperiile ii pot da o patina si mai interesanta. Rezistenta la actiunea razelor UV dar si la frig, la ciclurile inghet-dezghet, la infiltratii, ploi acide, patari etc. Toate acestea o fac alegerea ideala pentru orice spatiu exterior.

Montarea pe paturi de beton sau nisip are avantajul ca evitati cresterea buruienilor printre pietre. Desigur, daca ceea ce doriti este o gradina rustica, informala, este posibil ca acest aspect sa nu deranjeze ci, dimpotriva, sa fie cel cautat.

Nu exista limite in materie de estetica: culorile pietrelor naturale permit cele mai variate amenajari, la fel, posibilitatea de taiere sau de obtinere a placilor de piatra.

Precautii

Lucrati pe proiecte si cu echipe de specialisti. Toate aleile trebuie sa aiba o usoara panta de scurgere. Acumularea apei nu este de dorit oricat de rezistenta ar fi piatra la intemperii, din simplul motiv ca lucrarea per ansamblu depinde si de restul terenului, de alte lucrari, de tasarea naturala sau efectuata de echipa de lucratori etc., iar apa poate afecta stratul suport si poate face pietrele sa alunece.

Un plan bine facut a fost mereu secretul unei lucrari de calitate, asa ca alcatuiti schita traseului pe care il vreti pavat sau realizati-o impreuna cu cel care va face lucrarea. Este important si volumul de apa care cade in zona in respectiva, pentru a determina astfel adancimea pana la care veti face sapaturile, daca este cazul. Cand achizitionati materialele, luati in calcul latimea drumului cu tot cu borduri.

Comments are closed.