Seminee si piatra naturala: stil de iarna

Pentru cei care stau la casa, nimic nu este mai placut iarna decat sa vada pe fereastra copacii incarcati de zapada in timp ce isi petrec timpul in fata unui semineu in care arde un foc vesel. Dar perioada contemporana a adus pentru seminee noi aplicatii si idei.

Semineu

Semineul ramane un vechi simbol al protectiei si sigurantei, al vitalitatii pe timp de iarna, insa in perioada moderna el trebuie sa reprezinte mai mult decat traditie. Ne dorim de la seminee stil si confort.  Astazi optam pentru seminee, nu atat datorita rolului lor in incalzirea centrala (doar avem atatea instalatii moderne si eficiente la dispozitie), cat mai ales pentru aspectul romantic si sentimentele  pe care ni le ofera. Iata de ce, daca alegem sa proiectam si sa construim un semineu in living sau intr-un spatiu de primire, cea mai buna optiune pentru a-l placa este piatra naturala: nobila si simpla totodata, durabila si cu calitati constructive perfecte, piatra naturala se poate adapta pe orice fel de semineu si tip de interior. Un semineu placat cu piatra naturala pastreaza simbolisitica traditionala, insa poate fi asortat cu cele mai diverse spatii: de la cele rustice sau retro, pana la cele contemporane si moderne.

Un semineu poate fi proiectat chiar si pentru o bucatarie sau dormitor, caz in care chiar e vorba de un specific arhitectural clasic, ceea ce face din nou favorita utilizarea pietrei sau a materialelor naturale.

Calitatile pietrei naturale

Cele mai cunoscute tipuri de aplicatii ale pietrei in domeniul semineelor sunt placarile. Chiar daca este vorba de un semineu cu focar clasic sau de unul cu focar electric, piatra se potriveste foarte bine pentru finisaje. Piatra naturala poate fi folosita insa si inclusiv sub forma de blocuri de constructie, pentru a se construi semineul. Avantaj: personalizarea in functie de pozitia in incapere si stilul dorite. De asemenea, blocurile de piatra naturala vin cu durabilitatea, rezistenta la caldura si calitatile de ignifugare perfecte.

Ce tip de piatra folosesti?

Depinde doar de ce anume iti doresti sa obtii: aspect rustic si familiar, clasic si stilat sau modern si stralucitor? Marmura, granit, travertin, ardezie, in functie de interior, cea mai importanta e alegerea pietrei. Daca marmura si granitul sunt facute pentru interioare de lux, travertinul, ardezia sau alte pietre naturale se potrivesc in spatii mai simple. Modern poate insemna atat “de lux”, cat si simplu. Un semineu  poate fi somptuos sau minimalist, poate fi creat cu combinatii de fier forjat sau cu sticla si nichel, poate avea polite si etajere, spatii pentru lemne si accesorii… Orice este posibil, dar versatilitatea materialelor de constructii adiacente beneficiaza de baza vizuala oferita de piatra naturala. Semineul de orice forma sau stil este sutinut de piatra, care permite restul aplicatiilor si jocul de stiluri.

Placi si elemente sculptate

Modul de finisare al placilor de piatra este si el important pentru stilul final al semineului. Suprafetele, dar si muchiile si formele placilor creeaza stiluri diferite, care in combinatie cu coloritul variat al pietrelor da nastere unei multitudini de alternative. Piatra permite placarea oricarui tip de seminee, dar mai mult, permite si crearea de elemente decorative. Sculpturi si elemente special debitate pentru un anume semineu permit personalizarea lui cu polite, elemente de sustinere etc. Mai departe, se pot placa cosurile de fum, sau se poate placa doar fata semineului,  se poate merge cu completari si insertii in pardoseala sau spatii apropiate, pereti, scari etc., pentru asigurarea unei unitati cu restul camerei.

Comments are closed.