Sandstone, gresia naturala potrivita pentru cele mai variate spatii

Gresie_naturala_SandstoneStiati ca gresia, desi poate fi fabricata artificial, exista de fapt in forma naturala? Veti intalni adesea in industria pietrei un produs numit Sandstone, pe care profesionistii prefera sa il numeasca astfel tocmai pentru a nu fi confundat cu gresia artificiala. Care sunt intrebuintarile si avantajele aduse de sandstone?

Asa cum arata si denumirea sa, Sandstone este o roca sedimentara compusa din particule mai mici sau mai mari de nisip, cimentate printr-un liant natural. Sandstone sau gresia naturala este o piatra comuna, accesibila si usor de debitat, care se exploateaza cel mai adesea pentru a fi folosita in constructii sau ca materie prima in industria de drumuri si poduri.

Gresia fabricata industrial este arhicunoscuta pentru accesibilitatea ei, dar ceea ce stiu putine persoane este ca sandstone (gresia naturala) este la fel de accesibila si, in plus, mult mai avantajoasa in mentinerea unui mediu sanatos si ecologic. Sandstone reprezinta un grup de roci cu granulatii nisipoase mai mici sau mai mari, distinctive intre ele ca si compozitie, care pot varia ca si caracteristici, in functie de originea formatiunii geologice. Particulele nisipoase provin din argile, materiale feroase, resturi organice, inclusiv plante pietrificate sau fosile etc. si sunt unite intre ele natural, cu ajutorul unui ciment mineral.

SandstoneSandstone este un material care poate fi intrebuintat chiar si in interioare, coloritul sau putand oferi aspect natural si totusi spectaculos. Gratie metodelor de taiere si finisare, se poate debita in placi pentru cele mai variate acoperiri, inclusiv sub forma de tigle pentru acoperisuri. De asemenea, poate fi folosita si pentru constructii de ziduri, nu doar pentru placari.

Gresia naturala este piatra preferata in multe zone ale lumii pentru pardoseli, spatii de zi, bucatarii, bai, trepte, alei, placari verticale interioare si exterioare.

In ce priveste estetica, sandstone este dezavantajata oarcum fata de gresia artificiala, care poate fi colorata industrial in cele mai variate moduri. Cu toate acestea, cei care prefera nuantele naturale si pun mai mult pret pe provenienta materialului, vor gasi mai degraba la gresia naturala nuante calde sau greu de egalat. Hematitul sau oxizii de fier, particulele de mangan sau alte impuritati biologice ofera placilor sau pieselor din sandstone nuante diferite. Culorile cele mai obisnuite la rocile sandstone sunt ​​cafeniu, maro, galben, rosu, gri, roz, alb și negru, dar in functie de compozitie acestea pot avea chiar nuante de rosu, portocaliu si chiar verde si violet. In plus, la lumina naturala culorile acestei roci pot castiga valente noi, integrand spatiul si lumina intr-un mod in care doar piatra naturala o poate face.

Utilizari pentru sandstone in locuinte

Rocile cunoscute sub denumirea sandstone au duritati diferite, unele fiind relativ moi. Cele din urma nu se vor potrivi la trepte si contratrepte pe care traficul este ridicat, insa avand o mare toleranta la umiditate si eroziune merg utilizate in majoritatea acoperirilor orizontale si verticale. Cele mai dure pot fi folosite in placari de pardoseli, spatii de zi, dar si pavaje exterioare.

Pardoselile din sandstone au un aspect calduros si pot fi finisate in cele mai variate moduri. Placarile verticale pot fi inclusiv sculptate, pentru a oferi spatiilor o personalitate mai puternica.

Gresiile naturale au fost intrebuintate inca din cele mai vechi timpuri in sculpturile decorative si artizanale, iar astazi lucrarile de acest gen continua sa creeze impresie in gradini, dar si in compozitii arhitecturale.

Ziduri cu o vechime de sute de ani, facute din gresie naturala, se afla inca in picioare si astazi. De acee, in spatii exterioare, precum balcoane, verande, brauri, alei etc. sandstone prezinta o foarte mare toleranta la eroziuni si nu astfel de acoperiri nu isi pierd aspectul perioade indelungate.

In cazul in care optati pentru un tip de sandstone din colectia Algabeth, nu uitati sa verificati caracteristicile produsului si cereti sfaturi suplimentare specialistilor nostri in legatura cu aplicatiile dorite.

Foto: Wikipedia

Comments are closed.