Placarile cu travertin: cum se alege materialul, in functie de spatii si efecte dorite

Travertinul este o forma de calcar, poroasa dar foarte dura, care are o frumusete distincta. Aceasta piatra naturala se gaseste intr-o mare varietate de culori naturale si poate fi utilizata in general sub forma de placi, pentru placarea suprafetelor orizontale si verticale, atat la interior, cat si la exterior. Travertinul a fost mult timp folosit la decorarea unor cladiri celebre ale lumii. Astazi este considerat un material excelent pentru pardoseli foarte durabile, cu aspect deosebit si accesibile ca pret. Travertinul poate fi de asemenea folosit pentru realizarea de pavele, blaturi, trepe si contratrepte de scari, coloane, dar si lucrari speciale precum chiuvete  sau chiar cazi de baie.

Din perspectiva utilizatorilor din constructii, travertinul este perceput ca un produs de calitate, similar marmurei ca si aspect, dar cu proprietati diferite de aceasta. Travertinul este un produs de lux, ce este utilizat in spatii rezidențiale si comerciale in vederea obinerii unui efect vizual care transmite succes, bun gust si bogatie. Cu toate acestea, pentru ca piatra este poroasa, prezentand acea suprafata specifica imposibil de confundat, cu jgheaburi si gauri de dimensiuni variate (lacrimarele), exista si posibilitatea alterarii pietrei si a culorilor initiale ale acesteia. Travertinul poate fi galbui, rosu coral sau crem, dar si gri sau aproape alb, lucru care aduce variate posibilitati de decorare, atunci cand piatra este utilizata in acoperiri – cu ajutorul ei se obine un aspect natural sau rustic. Acest lucru a dus la perceptia generala ca travertinul creeaza o suprafata de lux, dura, e drept, dar care nu este si suficient de practica. Unii nu stiu insa ca aspectul travertinului poate fi si fin, mat, cu o suprafata uniforma: in cazul in care este necesara o suprafata fara jgheaburile specifice acestei pietre, gaurile se umplu la montare cu un tip de chit, printr-o procedura numita stucare, pentru a se impiedica scurgerile de apa si adunarea de reziduuri in acestea.

Tipuri de travertin

Sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stiti chiar daca sunteti beneficiar al unei lucrari (ceea ce noi numim end-user) sau vreti sa va achizionati travertin fara a apela la specialisti (desi noi va recomandam cu tarie sa lucrati cu montatori specializati – fiecare piatra, ca orice material de constructii, are secrete si nevoi specifice). Este totusi important sa va familiarizati oricum cu termeni din industrie, pentru a putea alege tipul si calitatea travertinului cel mai potrivit pentru zonele din casa ce se doresc acoperite.

In industrie nu exista standarde pentru clasele de travertin, nici un nume standard, cu toate acesta se pot face cateva clasificari, utilizate de unii montatori sau furnizori si cunoscute in domeniul constructiilor macar principial. Pentru a identifica un material de calitate, iaa un secret: nu conteaza atat tipul de travertin utilizat, adica roca folosita, cat taietura realizata pentru obinerea placilor de travertin.

Din acest punct de vedere, putem spune ca exista trei tipuri de placi din travertin: premium , standard si comerciale. Calitatea premium, care este uneori numita si „clasa intai” are placi care au fost perfect taiate si au o grosime uniforma, cu foarte putine jgheaburi de umplere. Calitatea standard, numita si „clasa a doua” semnaleaza tot placi perfect taiate si cu o grosime uniforma, dar acestea au mai multe gauri si jgheaburi specifice. Un travertin comercial, cunoscut si ca un produs de „clasa a treia”, poate fi taiat imperfect, cu o grosmie variabila pe placa si care are multe spatii de umplere.

1. Travertin premium sau clasa intai

In afara de taietura atenta si numarul redus de jgheburi, acest travertin se gaseste si intr-o variata selectie de culori, greu de decolorat chiar si ce catre razele UV, inclusiv in tonuri de gri sau negru. Placile pentru placari sunt atent alese pentru a mentine consecventa culorii. Gaurile sunt umplute de doua ori, in prima faza cu ajutorul masinilor, iar in a doua faza de mana, pentru cazurile in care mai raman gauri sau acestea sunt imperfect acoperite. Niciuna dintre placile de travertin de acest fel nu va avea gauri mari necompletate. Muchiile placilor sunt netede și uniforme, cu margini tesite.

2. Travertin standard sau clasa a doua

Seamana cu cel premium inr-o serie de detalii: dimensiuni perfect taiate si atent alese pentru a avea o culoare constanta in intregul lot. Desi au mai mule gauri, placile sunt umplute tot in doua randuri, ca si placile din clasa premium. Dar in acest caz unele gauri sunt permise, adica pot fi lasate delibera, pentru ca frumusetea traverinului consta uneori tocmai in acest specific, folosit acolo unde se doreste un aspect natural, evitandu-se insa cat mai mult riscul decolorarii. Unele gauri pot strabate intreaga grosime a placii, iar acestea vor fi umplute.

3. Travertin comercial

Se apeleaza de mule ori la acesta pentru lucrari pe suprafete mari, publice. Multe statii de metrou sunt placate cu placi de travertin, data fiind duritatea si rezistenta acestuia, iar lacrimarele sunt umplute la pardoseli, insa sunt lasate neumplute pe verticala, in acoperirile de pereti si piloni, pentru a se pastra autenticitatea si naturaletea placarii.

Asfel de placi sunt cumparate si pentru uz rezidential, cu golurile umplute deja, sau se pot umple ulterior. Umplerea se face doar de catre masini, nu si de mana. Insa pe ele se poate veni la montare cu o umplere manuala, realizata de catre montatori, dupa necesitati. Marginile nergulate si dimesniunile diverse, plus amesecul de culori mai mare in seturi le fac foarte potrivite si pentru placari exterioare, de alei si terase.

Tipuri de taiere si finisare

Taierea si finsarea creeaza diferente dramatice pentru aceeasi piatra, facand chiar sa para ca s-au ales materiale diferite. Puteti selecta aceeasi roca, cu aceeasi culoare si de aceeasi provenienta, pentru diferite lucrari si veti constatata cat de mult le schimba modul in care s-a lucrat cu materialul. Cu adevarat, piatra este versatila si, desi atat de dura, foarte flexibila in mana celor ce lucreaza cu ea. In functie de tipul de taietura aleasa pentru margini, se pot obtine o serie de efecte. Cele doua tipuri de taiere folosite pentru a se obine placi sunt „vein cut” si „cross cut”. Muchiile pentru blaturi pot fi modelate in numeroase forme drepte sau rounjite (baston, dublu baston, bizot, cant etc). Roca poate fi prelucrata prin lustruire, dar si slefuire, scapitare, buciardare sau antichizare.

  • Vein Cut este procesul de taiere prin care se face o taietura de-a lungul venaturii placii. Aceasta taietura creeaza pe muchie un aspect punctual, iar de-a lungul placii un model liniar, ce va da spatiului placat volum in lungime. 
  • Cross Cut este o taietura paralela cu planul straturilor, care de obicie lasa la vedere niste forme circulare, precum organismele monoceluare. Acest tip de taiere desi mai aspectuos duce la o piesa mai putin puternica si de asemenea lasa la vedere mai multe gauri de lacrimare. Depinde de aspectul care se doreste obinut. Placile realizate astfel sunt potrivite pentru pereti, nu pentru pardoseli cu trafic intens. Daca totusi sun folosite pentru acesta, se recomanda umplerea golurilor.

Cateva criterii care va vor ajuta sa identificati niste placi de travertin de buna calitate:

  • Toate cele patru colțuri ale placilor ar trebui sa fie taiate la 90 de grade.
  • Umplutura ar trebui sa fie facuta dintr-un chit care arata ca o rasina. Cimentul este inacceptabil pentru umplerea travertinului.
  • Culoarea placilor ar trebui sa fie unitara in intregul lot, cu variatii de culoare limitate.
  • Fetele placilor ar trebui sa fie vizibile de pe toate parțile lazilor de transport, dar colturile protejate, iar suportul ar trebui sa fie din paleti.

Beneficiile aduse de placarea cu travertin:

  • Travertinul ofera o suprafata durabila, cu o longevitate dovedita.
  • Culorile naturale ale travertinului si modelele in care se poate gasi variază de la o suprafața la alta, ceea ce face ca fiecare amenajare sa fie unica.
  • Ca piatra naturala de lux, ea creste valoarea de revanzare a proprietatilor in care a fost folosita.
  • Travertinul ofera durabilitate, rezistenta si o patina de autenticitate.

Aplicatii populare pentru travertin:

  • Pardoseli: travertinul poate fi utilizat pe scarile de la intrare, in holuri, foaiere, in livinguri, bucatarii, bai si balcoane.
  • Ziduri, placari verticale, atat in spatii exterioare, cat si interioare.
  • Cabine de dus, cadite si chiar cazi de baie.
  • Pavele de exterior, pentru amenajarea teraselor si aleilor.

Comments are closed.