Piatra naturala pentru spatiile exterioare, cum se alege?

Cum-se-aleg-placile-din-piatra-naturala-pentru-spatiile-exterioare-08Piatra naturala nu poate lipsi din amenajarile de exterior. Aveti de amenajat o gradina, un acces pietonal spre propria locuinta sau orice alt spatiu exterior casei? Piatra naturala este legatura fundamentala dintre natura si mediul construit: creeaza suprafete atat naturale, cat si estetice, vine cu aspectul rustic necesar in orice gradina, este un material durabil, dar si adecvat oricarui stil decorativ.

Pentru unele persoane, “piatra naturala” inseamna doar roci banale: stanci, pietris, culori cenusii, aproape fara identitate si calitate. De fapt, “piatra naturala” este un termen generic ce defineste o serie de materiale vechi si nobile: ardezie, marmura, calcar, travertin, granit, gresie și onix. O serie de pietre cu rezonanta din punct de vedere al numelui, dar si cu calitati constructive, fiecare dintre ele cu proprietati diferite, gratie carora pot fi utilizate in scop constructiv in cele mai variate spatii.

Atunci cand va aflati in cautarea pietrelor naturale potrivite pentru o lucrare sau alta, este important sa ingelegeti caracteristicile tipului de piatră pe care o achizitionati. Nu doar aspectul ei estetic conteaza, ci si calitatile geofizice, pe care le puteti afla. Iata ce anume puteti verifica impreuna cu arhitectul atunci cand planuiti sa le utilizati in propriile spatii:

Factorul de absorbtie

Factorul de absorbtie este legat de porozitatea materialului. Cu cat este mai poros, cu atat va fi mai absorbant (ganditi-va la un burete). Si cu cat mai absorbant e un material, cu atat mai sensibil va fi la pete (uleiurile si acizii pot patrunde adanc in piatra) sau la umiditate si variatii bruse de temperatura. Infiltrarea lichidelor poate cauza probleme in special pardoselilor sau lucrarilor de exterior, in perioadele reci (asa ca atentie, chiar daca acum nu va ganditi inca la acest aspect!). Un fenomen mai putin cunoscut este infiltratia in materialele de constructie a sarurilor dizolvate in apa, transportate in piatra de catre intemperii, care pot cristaliza si isi pot mari volumul,  lucru ce cauzeaza presiune in interiorul materialului si poate duce la probleme grave intr-un timp foarte scurt. Mai mult, sarurile, avand proprietatea de a absorbi umiditatea, vor atrage mai multa umiditate.

Există patru nivele de absorbtie la piatra naturala:

  • Ridicata: Acesta este cel mai inalt nivel de absorbtie. In cele mai multe cazuri, placile de piatra naturala cu nivel de absorbtie ridicat nu ar trebui să fie utilizate intr-un mediu umed.
  • Medie: Desi aceste placi sunt mai puțin absorbante, vor necesita cu atat mai multa intretinere cu cat mediul la care sunt expuse este mai lichid.
  • Redusa: Acesta este nivelul de absorbtie standard pentru pardoselile de interior, iar materialele cu acest coeficient sunt în general considerate adecvate pentru spatii cu trafic normal, in aplicatii variate, dar mai putin in bai.
  • Impermeabila: Aceste materiale sunt rezistente la absorbtia de lichide si, astfel, vor fi mai usor de intretinut. Ele sunt adesea folosite în aplicatii comerciale, in spatii cu trafic mare si in zone de exterior.

Cum-se-aleg-placile-din-piatra-naturala-pentru-spatiile-exterioare-04In general, gresia este materialul cel mai poros dintre tipurile de piatra naturala, travertinul, calcarul si ardezia au capacitatea de absorbtie medie, in timp ce granitul este rezistent la umiditate. Dar conteaza si finisajele sau tratamentele facute placilor: materialele lustruite sunt mai putin poroase si, in consecinta, li se reduce capacitatea de absorbtie.

O alta solutie, inainte de tratare, este si chituirea: in cazul travertinului, ale carui lacrimare – gaurile specifice ce ii dau uneori frumusetea specifica – aceste gauri pot fi umplute.

Coeficientul de frecare al pietrei naturale

Acest coeficient spune cat de alunecoasa este suprafata materialului. Cu cat mai mare este coeficientul, cu atat mai mic va fi riscul de a se aluneca pe piatra, lucru de care este responsabila finisarea suprafetei pietrei. Coeficientul de frecare la piatra naturala este deosebit de important in mediile unde se poate uda pe jos, cum ar fi bai si bucatarii, dar si in fabrici sau spatii comerciale cu trafic intens si pericol de accidente sau de a se aduce de afara, pe incaltari, noroi si zapada.

Cu atat mai mult afara, apele provenite din intemperii afecteaza in special scarile de la intrare, unde este nevoie de o piatra naturala cu un coeficient de frecare ridicat.

Nivelul de oxidare din piatra naturala

Cum-se-aleg-placile-din-piatra-naturala-pentru-spatiile-exterioare-03Piatra naturala se formeaza in general sub pamant, timp de milioane de ani, si contine adesea o serie de elemente nu doar organice, ci si chimice. Uneori se poate gasi in piatra fier. Poti detecta prezenta fierului in piatra si cu ochiul liber, fara instrumente de specialitate, daca vezi nuante frumoase de rosu in interiorul acesteia, desi nu este o regula general valabila, unele roci fiind rosii de la alti compusi. Problema cu aducerea acestor pietre cu fier in aer liber este ca pot oxida, lucru care va face ca placile afectate sa se rupa, in timp. Nu ar trebuie uilizatate afara placi cu un nivel de fier ridicat.

Comments are closed.