Piatra naturala pentru pardoseli: pro si contra

PardoseliPiatra naturala a fost folosita de secole pentru placarea pardoselilor. Simpla ei utilizare inspira calitate si durabilitate in orice spatiu. Dar cum alegem ce se potriveste cel mai bine unei incaperi? Iata care sunt avantajele si dezavantajele fiecarui tip de piatra naturala la utilizarea in pardoseli.

Materialele moderne ofera atat de multe posibilitati pentru placarile unei incaperi, incat adesea suntem tentati sa uitam de materialele clasice. Dar piatra naturala, desi e un material traditional, a fost populara pentru pardoselile locuintelor si institutiilor atatea mii de ani pentru un motiv foarte bun. Placile de piatra naturala aduc culorile si textura naturii in interiorul locuintelor, mentinandu-le in acelasi timp igienice si sigure, durabile pe termen lung, adaugand o calitate care nu ar fi posibila cu orice alt material.

Piatra naturala, extrasa din cele mai variate cariere ale lumii, vine in caminele noastre cu energia pamantului si a apelor subterane. Rocile, poroase sau dure, in culori atat blande, cat si dinamice, ofera o varietate atat de mare de materiale, incat pot satisface toate necesitatile decorative si practice pentru orice tip de pardoseala.

Daca alegeti piatra naturala, singurul sfat major este ca va trebui sa comandati suficient material cat sa il puteti aduce pe santier intr-un singur transport. Nu uitati sa luati si 10% in plus. Ca si in cazul oricarui alt material pentru pardoseli, atunci cand va fi nevoie de mici reparatii sau reamenajari, piatra folosita deja se poate sa nu mai fie disponibila.

Iata o scurta caracterizare a calitatilor celor mai populare materiale pentru placari: ardezie, travertin, cuartit, granit, marmura si onix. Ce veti alege?

Granit, cel mai utilizat

Cel mai recomandat material din toate timpuruile pentru pardoseli ramane granitul. Nimic altceva nu va oferi o stralucire si o izolare in fata umezelii mai buna decat granitul. Cu toate acestea, duritatea granitului este sabie cu doua taisuri. Stralucirea lui este estetica, insa piatra ramane destul de pretentioasa si nu se preteaza in orice interior.

  • Pro granit: culori frumoase, foarte elastic, poate fi folosit în interior sau în afara.
  • Contra: poate avea un aspect destul de rece pentru un camin.
  • Recomandata pentru: Spatii de zi, birouri, holuri, bucatarii si bai.
Granit_Black Galaxy

Granit Black Galaxy, pentru o baie atipica, dintr-un complex hotelier din Ploiesti.

Marmura in pardoseli

In antichitate, palatele romane erau pline de pardoseli din marmura. Ceea ce nu inseamna ca marmura se preteaza pentru locuinte somptuoase, ci ca este suficient de rezistenta pentru a fi utilizata si in astfel de placari. Chiar daca este o piatra predispusa la patari si zgarieturi, chiar si cu acestea marmura ofera caracter unei incapei.

Mai grea si mai rezistenta decat travertinul, are nevoie totusi de mai multa atentie suplimentara comparativ cu cel de mai sus. O echipa de profesionisti care a mai lucrat cu marmura pentru pardoseli este cea mai recomandata pentru o astfel de lucrare pretentioasa. Mesterii ii vor face marmurei o etansare profesionala si va pot invata mai multe despre intretinerea materialului.

  • Pro marmura: eleganta, cu modele frumoase si culori uimitoare, de la alb la negru, trecand prin verde si rosu, cu venaturi sau transparente variate.
  • Contra: absoarbe apa, asa ca trebuie sigilata; predispusa la pete si zgarieturi.
  • Recomandata pentru: Zone de zi, scari, holuri, bucatarii si bai.
Marmura Misty White si verde India

Marmura Misty White si Verde India, pentru o baie cu totul deosebita

Marmura Santa Elena

Marmura Santa Elena, pentru o bucatarie in care suprafetele de lucru au fost acoperite cu granit Madagascar

 

Pardoseli placate cu travertin

Travertinul este destul de frecvent intalnit in placarea pardoselilor. Desi este o roca sedimentara compusa din calcite, este una dintre cele mai dure roci, foarte rezistenta. In vazul pardoselilor, este aproape imposibil sa fie mentinut lucios daca au fost instalate placi slefuite, deoarece travertinul se matifica in timp. Dar tocmai patina pe care o are ii confera farmecul aparte: nici un alt material nu ofera caldura si naturaletea acestuia.

Date fiind lacrimarele care strabat piatra, placile utilizate pentru pardoseli trebuie chituite si apoi finisate. Multi cred ca travertinul este un material material prea fragil pentru pardoseli, dar sa nu uitam ca Fontana di Trevi, din Roma, este facuta din acest material. Cu toata apa care o slefuieste periodic, este acolo de 300 de ani, intacta, lucru suficient pentru a ne dovedi ce inseamna longevitatea travertinului.

  • Pro travertin: culori calde; confera o senzatie placuta pentru talpi, gratie finetii materialului.
  • Contra: are tendinta de a forma pete.
  • Recomandat pentru: Zone de zi, holuri, bucatarii si bai.
Travertin rustic

Travertin Rustic, pentru un vestiar ce deserveste o piscina interioara

Calcar, pentru pardoseli calduroase

Similare cu travertinul ca estetica, unele calcare sunt suficient de dure pentru a fi utilizate in pardoseli. Calcarele isi pastreaza o textura care le face placute la atingere si calduroase. Pot fi taiate in placi lungi, pentru a alcatui un model tip parchet.

  • Pro calcar: modele frumoase si culori deschise, foarte rezistent.
  • Contra: absoarbe apa, asa ca trebuie sigilat.
  • Recomandat pentru: Spatii de zi, holuri, bucatarii si bai.

Cuartitul

Este o alta roca metamorfica ce se preteaza la pardoseli. Cuartitul rosiatic, care arata astfel din cauza predominantei hematitului in roca, este mai atragator decat cel cenusiu. Este o roca foarte dura, care in natura rezista foarte bine eroziunilor.

  • Pro cuartit: extrem de rezistent.
  • Contra: putine optiuni de culoare.
  • Recomandat pentru: Trepte, holuri, bucatarii si bai.
Cuartit Silver Grey 60x30x1.2 cm 3281

Cuartit Silver Grey

Ardezie pentru pardoseli rustice

Ardezia este o piatra metamorfica ce se separa cu usurinta in foi subtiri. Din aceste foi se pot obtine placi si pentru placarea pardoselilor. Aspectul neslefuit, cu aparenta de nefinisat, este apreciat de multe persoane. Densitatea unei anumite placi de ardezie este reflectata in costul său. Cu cat este mai densa, cu atat este mai putin probabil sa se rupa.

  • Pro ardezie: extrem de rezistenta, are culori variate, iar nuantele de la ocru, la gri metalic pot fi combinate pentru un aspect atata modern, cat si rustic.
  • Contra: trebuie sa fie instalata de o echipa de profesionisti care mai lucrat cu ardezie, deoarece are cerinte specifice. Asigurati-va ca in costul final este inclusa manopera de montaj.
  • Recomandata pentru: Zone de zi, holuri, verande acoperite si bucatarii.

Onixul in pardoseli

Onixul este o piatra semipretioasa, care se potriveste cel mai bine intr-un ambient decorativ. In placarile verticale, poate fi iluminat din spate, tocmai pentru ca onixul isi pune astfel in valoare transparentele si culorile cu totul deosebite. In pardoseli, insa, desi posibilitatea de iluminare exista, aceasta nu se dovedeste o masura practica. De aceea, se va lasa onixul ca atare: prin lipsa de iluminare nu isi pierde din estetica. Sub influenta luminii naturale sau a celei artificiale, apele din onix isi schimba coloritul, gratie transparentei pietrei.

  • Pro onix: Nu exista o piatra mai interesanta ca aceasta: data fiind duritatea, frumusetea si rezistenta ei, pardoselile vor beneficia simultan de estetica si longevitate.
  • Contra: Este pretentios si nu se preteaza in orice interior. Se poate dovedi o piatra mai costisitoare.
  • Recomandata pentru: Zone de zi, linving-uri, holuri, bai, cazi de dus.
Onix Verde

Onix Verde, in care nuantele de ocru, galben si verde se combina intr-o maniera greu de regasit la o alta piatra naturala.

Comments are closed.