Piatra naturala, pentru o arhitectura sustenabila

Piatra naturala si mediul

Piatra_naturala_sustenabiltate_4Ca material natural, piatra este in mod inerent prietenoasa cu mediul. Granitul, travertinul, marmura, ardezia etc. ofera in prezent multe atribute atractive estetic, dar si ecologice, printre care un ciclu de viata practic nesfarsit, durabilitate, usurinta in ingrijire si intretinere, posibilitate de reciclare.

Folosind piatra naturala aratati ca va asumati responsabilitatea de a avea grija de mediul natural si de viitorul planetei, participand in mod activ la imbunatatirea spatiului construit. Conservarea resurselor, prevenirea poluarii, minimizarea deseurilor sunt alte cateva avantaje cu care poate veni industria pietrei.

De ce sa construim “verde”

Construirea cladirilor intr-un mod ecologic necesita o analiza si o planificare atenta. Aceasta deoarece in prima instanta o cladire verde poate parea mai scumpa la inceput, insa luand in calcul economiile la incalzire, reparatii sau inlocuiri de materiale, costul final se dovedeste a scadea in timp, pana la o amortizare totala a cheltuielor si o trecere pe modul economic.

Un mare avantaj al pietrei naturale este aerul mai putin nociv respirat in locuinta sau lipsa emisiilor poluante in atmosfera. Practicile de constructie conventionale consuma cantitati mari de energie si apa, iar multe dintre materialele conventionale sunt generatoare de emisii excesive si fluxuri de deseuri. In final, calitatea aerului din interior poate fi afectata atunci cand sunt utilizate materiale ieftine de constructii, nesanatoase in multe cazuri.

Ce inseamna sustenabil in industria pietrei naturale?

Piatra_naturala_sustenabiltate_1Unele dintre efectele poluante generate de o constructie sunt cauzate de santier, de aceea chiar si in cazul pietrei vor trebuie respectate cateva bune practici de depozitare si montaj. Prin punerea in aplicare a tehnicilor “verzi” de constructie se reduce impactul asupra mediului si asupra sanatatii umane atat in timpul ridicarii structurii, cat si pe durata de functionare.

In domeniul constructiilor eco-friendly, piatra naturala este materialul cel mai potrivit, insa pentru a administra ridicarea unei constructii verzi va trebui sa se tina cont si de alte cateva aspecte:

  • Asigurati-va ca arhitectul dv. cunoaste indeaproape piatra naturala, caracteristicile acesteia si utilizarile cele mai potrivite ale diferitelor tipuri de piatra in constructii si in amenajarea spatiilor.
  • Sustenabilitatea unei cladiri verzi este asigurata de o strategie atenta in planificare, in care cele trei varfuri de lance sunt cerintele de mediu, sociale (impact poluant redus asupra persoanelor) si economice (costuri sustenabile, care vizeaza in primul rand economisirea resurselor pe viitor).
  • Materiale de constructii trebuie sa aiba in masura cat mai mare un profil ecologic pe intreg parcursul ciclului de viata al cladirii, aceasta insemnand inclusiv extractia de materii prime, trecand prin faza de utilizare si, in final, ajungand la reconditionarea materialelor dupa demolare. Lipsa emisiilor nocive in timpul functionarii cladirii trebuie asigurata atat in exploatare, cat si in transportul materialelor.
  • Tehnicile si metodele utilizate pe santier, la construirea cladirii trebuie sa fie responsabile cu mediul. Supravegeherea si alegerea eficienta a echipei care lucreaza se traduce si in pierderi cat mai mici de materiale, dar si in lucrari mai bune, durabile, stiut fiind ca lucrarile cu piatra naturala depind de profesionalismul realizarii.

Eficienta energetica si piatra naturala

Fatadele de piatra naturala exceleaza in ceea ce privește eficiența energetica in comparatie cu materialele sintetice. Coeficientul de transfer termic pentru o fatada de piatra naturala este mult sub cea a unui alt tip de fatada moderna, datorita conductivitatii termice mici a pietrei comparativ, de exemplu, cu sticla sau metalul. Acest lucru duce la pierderi de caldura mai mici in timpul iernii si costuri mai mici cu aerul conditionat pe timpul verii.

De asemenea, costurile de intretinere a fatadelor de piatra naturala se ridica la doar jumatate din costurile pentru fatadele de sticla. Calcarul, gresia, marmura, granitul, travertinul sau ardezia imbunatesc factorul de sustenabilitate al constructiilor, restaurarilor, designului interior si amenajare a teritoriului.

Cele mai apreciate pietre naturale in arhitectura sustenabila

Marmura. In extractia marmurei nu sunt utilizati explozivi, deoarece este o roca fragila si usor de rupt de explozii. In cariere, utilaje speciale o taie in blocuri mari, care apoi sunt debitate in lastre si foi pentru a fi transportate. In depozitul Algabeth exista o mare varietate de marmure, din tari si cariere diferite, care pot fi total diferite ca densitate, duritate, porozitate si estetica. Verificati daca marmura este aplicabila si corespunde cererilor proiectului specific dvs.: porniti de la proiect si alegeti marmura cerand sfatul arhitectului dv. sau specialistilor nostri.

Travertinul. Este considerat potrivit si pentru spatiile exterioare, dar si pentru cele interioare, deoarece roca se formeaza in zone cu ape termale carbonatate. Se preteaza pentru absolut toate aplicatiile de interior sau exterior, iar golurile specifice travertinului pot fi lasate ca atare sau umplute.

Granitul. Datorita duritatii lui indeplineste cele mai ridicate cerinte de durabilitate si longevitate si il face sa detina pozitia de top in aplicatiile de toate felurile, de la spatii casnice la spatii publice. Mediul urban are nevoie de sustenabilitate in egala masura. Extractia pe baza de explozibili este singura care il poate face mai putin prietenos cu mediul, dar aici principalul rol il au bunele practice si tehnicile de exloatare.

Calcare. Sunt roci din clasa carbonatilor, frecvent intalnite in natura, dar au o larga gama de duritati, desi utilizatorii le considera gresit ca fiind pietre “moi”. In constructii se folosesc cele cu duritate ridicata, foarte estetice. Calcarele se formeaza din sedimente biogene.

Ardezie. Este o roca de origine sedimentara formată din gresie argiloasa sau argila. Se prezinta sub forma de foi, de obicei intr-o culoare opac albastru închis, dar si maron sau roscat, care se pot desface usor in foi subtiri. Cu toata fragilitatea aparenta, se potriveste foarte bine si in spatii interioare, si in spatii exterioare. Aspectul si specificul o face foarte potrivita pentru amenajari cu aspect natural.

Toate pietrele naturale sunt lipsite de emisii poluante in timpul functionarii constructiei si de asemenea au practic durata nelimitata de viata. Industria pietrei se afla in plina dezvoltare a responsabilizarii fata de furnizarea de materiale care au fost extrase si prelucrate intr-un mod ecologic-constient.

Durabilitatea in timp, recuperarea ulterioara si posibilitatea de reutilizare a materialului pozitioneaza piatra naturala ca unul dintre cele mai importante materiale destinate constructiilor verzi. Multe studii se ocupa astazi indeaproape si de impactul asupra mediului pe care il are industria pietrei naturale, tocmai in ideea de asigura un material perfect ecologic. Au fost identificate si cele mai bune practici ale industriei, inclusiv consumul de apa, de tratare si refolosire a materialelor, modalitatile de gestionare a deseurilor solide sau transportul.

Comments are closed.