Piatra naturala pentru cabine de dus: idei de design si recomandari utile

Utilizarea pietrei naturale intr-o baie este o idee foarte buna, atat din punct de vedere estetic, cat si al longevitatii acestei acoperiri. Dar unii proprietari se tin deoparte de piatra naturala in bai, din motive independente de cosuri sau estetica. Ei au auzit ca piatra naturala are costuri de intretinere mai mari si este mai usor de deteriorat de apa. Adevarul este ca o constructie buna si cateva prevederi simple sunt suficiente pentru a mentine pe termen indelungat frumusetea si eleganta baii.

Primul principiu care trebuie respectat e ca un material bun, asa cum e piatra naturala, cere o lucrare buna. Oricat ar fi durabila piatra naturala, ea poate fi afectata de o lucrarea proasta, cu materiale nepotrivite, cu probleme de izolare. Prevenirea mucegaiului si mentinerea frumusetii pietrei naturale sunt importante in egala masura, iar acestea depinde de cateva gesturi simple.

Piatra naturala pe doua laturi ale dusului

Una dintre cele mai interesante idei de amenajare pentru baile ce deservesc spatii de zi sau in incaperi de baie mici o reprezinta o cabina de dus placata pe doua laturi cu placi intregi de piatra naturala: granit, onix, travertin. Si marmura este porivita pentru placarile din baie, dar pentru pardoseli si pereti, nu direct pentru cabina de dus. Placile intregi sunt elemente unicat ce personalizeaza baia si au amprenta proprie, dar au avantajul si ca izoleaza cei doi pereti. Pentru inchiderea cabinei se folosesc geamuri de sticla, care sa previna udarea baii, dar si sa permita vederea pietrei aspectuoase.

Cada dusului, de dimensiuni mici, este realizata de regula din acelasi material, cel mult cu un colorit sau finisaj diferit. Gratie proprietatilor sale naturale, piatra se incalzeste de la apa si isi regleaza temperatura fara s-o cedeze, pastrand astfel confortul dusului. O serie de elemente suplimenare, cum ar fi etajere, borduri, muchii, pot fi realizate in orice forma.

Placari

Dalele de piatra naturala si placile pentru suprafetele verticale pot fi lustruite la diferite niveluri de lustru inainte de a fi utilizate, in functie de necesitatile pentru suprafata de acoperit: astfel, se previne alunecarea sau se obtine stralucirea suprfatelor si o mai ridicata rezistenta la patare. Procesul de lustruire, etansare si finisare pune in valoare si mai bine culorile naturale din piara si venaturile acesteia. Insa si felul in care a fost debitata piatra conteaza pentru a se crea o textura sau alta.

Intretinerea pietrei naturale in baie

Infiltratiile de apa, igrasia si mucegaiul au un potential de aparitie mai mare in bai, dar de acest risc este responsabila apa, nu materialul din care a fost realizat mobilierul de baie sau placarea. Materialele utilizate la baie sunt oricum mai putin poroase si resping in mod natural apa, iar piatra naturala destinata unor asfel de lucrari este presigilata in cazul in care se va afla in contact direct permanent cu apa. Astfel va fi ferita atat de apa, cat si de produsele de curatat sau depuneri de calcar. Un strat de finisaj le poate spori luciul sau textura si calitatile naturale, facand si culorile mai vibrante. Etansarea este doar o masura de suplimentara luata impotriva impregnarii apei sau decolorarii. De fapt, produsele de etansare utilizate in industria pietrei naturale sunt impregnate in ea, ele nu sigileaza practic piatra la suprafata (ca un lac), ci actioneaza ca un agent de respingere. Aceasta asa zisa sigiliare, e fapt o etansare, face ca materialul sa fie mai rezistent pe termen lung.  Multe pietre de fapt nici nu au nevoie de etansare, chiar daca se poate ca procedura sa va fie recomandata. Resigilarea pietrei se poate face o data pe an sau la doi ani daca e vorba de un dus car enu este folosit zilnic, chiar si in regie proprie, cu solutii recomandate pentru piatra – acestea doar se pulverizeaza la suprafata si apoi aceasta se sterge cu o carpa de bumbac si se lasa sa se usuce de pe o zi pe alta.

Curatarea

Un dus cu suprafete din piatra nu are nevoie de produse speciale sau scumpe, ba chiar ar trebui evitate produsele chimice. Un pic de sapun natural, lichid, dizolvat intr-o galeata de apa pentru spalare, utilizat cu o perie moale, de dus, apoi o stergere cu o carpa umeda sunt suficiente pentru igienizare.

O scurgere buna

In cazul unui dus realizat din piatra naturala, un bun design pentru portiunea de scurgere permite evacuarea apei in timp util pentru a nu se acumula in perimetrul caditei pentru picioare. De asemenea, este necesar sa se prevada accesul la gura de evacuare, pentru a se putea indeparta resturile ce pot infunda, in timp, scurgerea. Aceasta deoarece acumularea de apa care stagneaza mult timp creste riscul aparitiei de igrasie. Este important si un sistem de ventilatie puternic, care poate usca un dus in timp record. Un jgheab de scurgere tip sant, dar acoperit, reprezinta genul de solutie inteligenta, ce poate elimina rapid apa colectata, dar lasa loc liber unui design deosebit.

Comments are closed.