Piatra naturala, materialul potrivit pentru arhitectura sustenabila

De ce ar trebui aleasa piatra naturala pentru constructiile ecologice, verzi sau albastre si cum ar trebui ea folosita pentru a indeplini acest rol? Iata un ghid pentru profesionistii care lucreaza cu piatra naturala, argumente si bune practici care garanteaza sustenabilitatea: transportul, lucrul pe santier, gestionarea desurilor solide si consumul de apa, inspirat de cursurile Marble Institute of America (MIA) pentru specialisti.

Ce inseamna, in primul rand, sustenabil?

Cuvantul si-a facut aparita in domeniul arhitecturii, odata cu primele preocupari pentru constructii protectoare cu mediul, verzi sau albastre, dar s-a extins in mai toate ramurile vietii sociale. Astazi ar trebui sa fim atenti sa consumam sustenabil, sa cheltuim sustenabil sau chiar sa ne comportam sustenabil. Sustenabil este orice obiect sau gest responsabil, care are in vedere ca resursele planetei sunt limitate si trebuie lasate ca mostenire cat mai putin alterate sau ca poti fi reciclate, inlocuite usor etc. Este vorba de o balanta productie-consum la nivel planetar, care nu trebuie inclinata in favoarea consumului. Dupa cele mai recente congrese internationale in domeniul arhitecturii si mediului, s-a demonstrat ca riscurile de a distruge in totalitate resursele planetei, din lipsa de responsabilitate, au devenit mai mari ca oricand.

Arhitectura sustenabila reprezinta acel mod de a construi care are in vedere durabilitatea constructiei, dar si protectia mediului, in prima instanta in timpul producerii materialelor, apoi in momentul transportului si al lucrarilor de santier la o constructie, ulterior pe toata durata functionarii cladirii, iar la final, prin recuperarea materialelor de constructie, pentru a fi refolosite (integral, daca se poate) in alte cladiri. In cazul pietrei naturale, poluarea este minima si vine doar din extragerea si transportul care polueaza indirect, prin consumul de energie al utilajelor folosite, insa sunt din plin compensate de durata de viata e materialului, care practic poate fi refolosit cu pierderi minime. Desigur, daca in constructie se respecta acele bune practici de care scriam mai sus.

Piatra naturala este cel mai vechi material sustenabil din istoria constructiilor

La nivel international, The Natural Stone Council (NSC) America a identificat cele mai bune practici ale industriei pietrei. Constructorii interesati de sustenabilitate isi asigura, prin respectarea lor, nu doar eficienta lucrarilor si publicitatea pozitiva, ci si economii de costuri si de resurse. Aceste bune practici sunt redate pe scurt mai jos:

Un plan de transport al materialelor, facut in prealabil, asigura nu doar un impact cat mai scazut asupra mediului, ci si o economie de costuri. Identificarea celui mai apropiat furnizor de piatra naturala, contactul direct cu acesta, fidelitatea pentru a-si asigura alegerea transportului cel mai eficient din punct de vedere al costului si consumului sunt importante. Algabeth are depozitul intr-o zona centrala a tarii tocmai pentru a scuti timpul de deplasare in orice regiune.

Managementul deseurilor solide. Domeniul pietrei naturale este unic din acest punct de vedere, deseurile solide putand fi recuperate si utilizate in toate formele. De la cariere si in procesul de fabricare nimic nu se pierde: resturile sunt folosite pentru pietris sau conglomerate necesare in diverse industrii. Pe santiere si in lucrul de la micii producatori, recuperarea materialelor ramase din lucrari se dovedeste o decizie inteleapta din punct de vedere economic, putand aduce si un venit suplimentar daca sunt adunate, reutilizate, transformate si revandute.

Consumul de apa, tratamentele si reutilizarea apei

Managementul apei face parte din bunele practici ale oricarei cariere sau constructii sustenabile si a devenit o prioritate pentru dezvoltatori in multe parti ale lumii. Economia de apa, energie si operatiuni conduce nu doar la protectia mediului, ci si la economii de productie, in conditiile in care resursele devin mai scumpe de la an la an. Oricum, aproape fiecare pas din procesul de obtinere a pietrei pentru constructii implica un consum foarte mare de apa. Pe santiere, managementul apei implica prelucrarile pietrei, dar si consumul efectiv al santierului, munctiorii, instalatiile si utilajele necesare. Partea cea mai buna este ca apa poate fi tratata si reutilizata. In cariere, functioneaza sisteme permanente de filtrare a apei, redistribuire si stocare.

Urmariti si o prezentare video, in limba engleza, de la MIA, despre sustenabilitatea pe care o ofera folosirea pietrei naturale: youtube.com/watch?v=qXCdILaiy7I

Comments are closed.