Piatra naturala: in ce culoare o alegi?

Cine lucreaza cu piatra naturala cunoaste miile de nuante ale acesteia, potentialul si multitudinea posibilitatilor de a alege si combina placile in functie de culoare. Dificultatea de a obtine suprafete cu un colorit uniform (sau mai bine zis perceput ca uniform, pentru ca de fapt el niciodata nu este astfel) este una dintre situatiile cu care se confrunta orice montator de placari. Dar tocmai de aceea, un meserias obisnuit sa lucreze cu piatra va distinge nuante pe care ochiul unui necunoscator nici nu le poate prinde.

Culori piatra naturala

Interesant, dar culoarea este doar una dntre caracteristicle optice care fac ca piatra sa aiba acele efecte deosebite in orice spatiu locuit. Piatra naturala are, daca putem spune asa, o “tridimenionalitate a culorii”: profunzimi, ape, reflexii, suprafetete lucioase, mate sau translucide. De la taierea si prelucrarea ei, pana la combinatiile pe care le creeaza cu alte pietre, efectele pot fi nelimitate. Desi suntem obisnuiti sa credem ca pietrele sunt in mare parte cenusii sau roscate si usor de imbinat, de fapt aceasta prejudecata dispare imediat ce incepem sa cautam materialul dorit pentru propria casa sau afacere.

Stil rustic, romantic sau rafinat?

Nu tine doar de culoare, ci si de material. Marmura este cea mai colorata si versatila dintre pietre, dar tocmai de aceea e si mai pretentioasa cu locul in care e montata, respectiv cu tipul de iluminare folosit. Intr-un fel va arata la lumina artificiala, in alte fel la lumina naturala. Studiul felului in care va fi pusa orice piatra in valoare poate dura o multime de timp, asa ca cel mai bine luati mostre de la producator pentru a le studia efectul in spatiul dorit. Chiar si asa, nu garanteaza nimeni ca placa sau placile intregi vor fi intru-totul la fel. Insa puteti miza pe o certitudine: coloritul pietrei si valorificarea prin lucrarea facuta va va starni mereu uimire sau va va face sa observati noi valente si frumuseti. De pilda, marmura sau onixul sunt mereu surprinzatoare.  Pe de alta parte, pietrele mate, in culori de pamant si folosite pentru efecte rustice, in gradini sau zidarii aparente cu aer vechi, sunt mai usor de aplicat: asa cum au fost aleatoriu create de natura, tot un proces aleatoriu de amestecare a lor le va pune in valoare.

Ce vrei sa obtii?

Uneori se doreste crearea unei suprafete uniforme cromatic, dar alteori nu e necesar acest lucru. Culoarea asemenatoare dintre o placa si alta tine de cariera din care vine piatra, de procesele geologice prin care s-a format, adica de infinite variabile. Uneori coloritul pietrelor este cautat pentru a se obtine placi mari sau mai mici de culori similare, aplicabile in constructii acolo unde se doresc rezultate repetabile. Alteori conteaza unicitatea si originalitatea.

Lastrele

Pentru a intelege frumusetea pietrei, nimic nu este mai interesant ca o placa de piatra de dimensiunile unei lastre. De obicei blaturile din piatra naturala, fie ele alese pentru acasa, la bucatarie, sau poate pentru un bar sau un oficiu de firma, isi dezvaluie intreaga frumusete tocmai pentru ca sunt mari si vizibile, cu variatii coloristice de-a lungul aceleiasi piese.  In lungul placii si in grosimea ei sunt incastrati mii de ani de procese geologice. Cu finisajul potrivit, munchiile si la lumina potrivita, se obtin efecte puternice si va fi cu sguranta o incantare sa le admirati ca atare.

Placile

Cand se ajunge acasa cu placile cumparate, amestecarea lor este unul dintre cele mai cunoscute trucuri de catre orice meserias. Astfel se reduce riscul de a se porni cu o culoare dintr-un capat si a se ajunge la o cu totul alta culoare spre capatul celalalt al lucrarii. Cu atat mai mult cu cat e vorba de placi cu o mare variabilitate a culorilor din piatra. Dar dupa amestecarea pieselor de nuante diferite si montarea lor uniforma, vederea acestora de la distanta creeaza pentru ochiul uman senzatia unei unitati cromatice. Este o adevarata arta sa imbini pietrele naturale astfel incat sa obtii un efect anume. La fel cum in lume nu exista doi oameni la fel, nu exista nici doua montari de pietre naturale identice. Ceea ce este inca un lucru bun pentru cei ce isi doresc personalizare si unicitate pentru spatiile lor.

Comments are closed.