Pasajul Grivita, functional si durabil

Chiar daca putini vad in piatra poezia, iar in pasajele urbane – niste spatii care merita toata grija de lucru, adevarul este ca tocmai aici, in spatiul public este mai mare nevoie de atentie. Nu este usor sa obtii eleganta, simplitate si durabilitate mai ales in locurile expuse traficului intens, vanadalizarii, accidentelor. Avanatajul pietrei naturale este insa ca le face posibile pe toate trei, intr-un pret mult mai avantajos pe termen lung pentru toate institutiile si spatiile pe care le deserveste.

Nimic nu putea fi mai potrivit pentru un pasaj pietonal precum acesta (Grivita, Bucuresti) decat granitul. In 15 zile de lucru, nu mai putin de 1100 de metri patrati (orizontala si verticala) au fost placati cu urmatoarele game de granit Algabeth: pe verticala cu bej Olympus Beige (60×30 cm x 2 m) si insertii maro Emperador Light (90×20 cm x 2m). Pe jos, la granitul Padang Dark (50 x 50 cm x 1,5 grosime) a fost folosit in doua tipuri de prelucrari: lustruit, pentru aspect, si fiamat, pentru siguranta traficului.

pasaj grivita (2)

Pasajul a fost reabilitat in noiembrie anul trecut, ca urmare a recunoasterii faptului ca dezvoltarea urbana de astazi cere din ce in ce mai multa atentie la solutiile alternative de trafic. Trecerea pietonilor in subteran, pentru a le eficientiza timpul (si pe al lor si pe al soferilor), dar si pentru a le proteja siguranta  nu poate fi facuta azi fara o atentie sporita la:

  • cum arata spatiul prin care trec
  • conditiile de mediu (de exemplu, confortul termic, umiditatea, luminozitatea) ale spatiului construit in acest fel
  • contactul cu mediul natural, atat de dificil de mentinut in orase
  • rezistenta la uzura a materialelor de constructie

Piatra naturala, in special granitul, reprezinta cea mai buna alegere din toate punctele de vedere de mai sus. Dat fiind si nuantele nenumarate posibile pentru granit, la fel ca si alternativele diverse de finisare, aproape orice combinatie de stiluri este cu putinta, in vederea obtinerii unui spatiu pietonal cu totul modern si functional.

Comments are closed.