Pardosele piatra naturala si sisteme de incalzire

Sisteme de incalzire in pardoseala. Se poate folosi placare cu piatra deasupra acestora?

Pardoseala piatra naturalaToamna soseste cu noi lucrari de facut, iar chestiunile legate de incalzirea locuintelor incep sa devina urgente. Piatra naturala a fost toata vara perfecta pentru placarea pardoselilor unei case, din hol pana in camera de zi, de la baie pana in bucatarie… Si totusi, odata cu vremea care se raceste, o noua intrebare se ridica in mintea celor care aleg intre diverse sisteme de incalzire: se poate folosi un sistem de incalzire prin pardoseala sub o placare cu piatra?

Cea mai des intalnita nemultumire (probabil si singura) la adresa pietrei naturale este cea legata de “raceala” pietrei, pe care unii nu o agreeaza pentru pardoselile propriei locuinte. Chiar daca pun in balanta acest lucru cu rezistenta la trafic, durabilitatea lucrarii si materialul natural pe care il ofera de pilda granitul sau travertinul, ei persista in ideea ca piatra naturala nu este facuta pentru interioare.

In primul rand, va trebui sa repetam ceea ce am mai scris si cu alte ocazii: asa zisa “raceala” pietrei este de fapt proprietatea de a-si mentine timp indelungat valoarea termica si de a incetini pierderile de temperatura dinspre inauntru spre in afara atunci cand placheaza un perete. Si tot aceasta proprietate o face ignifuga la temperaturi ridicate. Dar, daca in trecut se putea vorbi de ziduri si pardoseli reci in cazul locuintelor mari, care sufereau la capitolul incalzire centrala, astazi traim in spatii moderne incalzite si confortabile din punct de vedere termic. Daca locuinta este corect termoizolata, piatra este eficienta: ea nu va permite pierderile de temperatura spre exterior si, asa cum nu lasa racoarea vara sa iasa din casa, nu va lasa nici caldura, pe timpul iernii, sa se piarda (daca nu exista punti termice in montura sau zidarie). De altfel, ganditi-va ca tot cu piatra naturala pot fi placate cele mai frumoase si atragatoare seminee…

In ceea ce priveste sistemele de incalzire, astazi multi au necesitati speciale sau nu mai sunt multumiti cu caloriferele pozitionate langa fereastra sau cu o serie de aparate de incalzit care ocupa spatiul unei camere. Pentru ei, tehnologia a facut si mai multe in ultimii zeci de ani. Sistemele de incalzire prin pardoseala, deja implementate pe scara larga in alte locuinte europene, incep sa fie si la noi apreciate.

Iata deci ca avem permisele care ridica o noua intrebare: se poate monta un astfel de sistem sub piatra naturala? Nu este piatra prea grea sau pretentioasa cu stratul suport?

Desigur, se poate. Montajul se face in functie de:

  • sistemul de incalzire folosit. Poate fi vorba de: substrat, peste care se pozeaza cabluri electrice, apoi plasa de armare, apoi se toarna sapa si abia apoi se trece la montarea propriu zisa; exista si posibilitatea montarii unui pres de incalzire, peste care se vine de asemenea cu sapa;  daca sapele au fost turnate in prealabil se poate monta polistiren extrudat, plase de incalzire si se pune direct adezivul peste care se monteaza placile etc.
  • inaltimea maxima posibila a constructiei, cu tot cu grosimea placilor, astfel incat pardoseala sa nu depaseasca nivelul pragului. Atentie: specificul lucrarii implica utilizarea unor placi subtiri de piatra naturala, cu grosmimi de pana in 0,5 cm (in functie de sistemul folosit, de puterea lui si de rezistenta la greutate grosimea placilor pate varia).

In ceea ce priveste tipul pietrei naturale, se poate folosi orice material, de la gresie si travertin, pana la marmura si onix, care pot fi debitate cu grosimile adecvate. Tipul de adeziv folosit depinde de piatra folosita si difera in functie de proprietatile acesteia (la marmura utilizarea unui adeziv cat mai putin umed, pe baza de ciment alb mai ales daca marmura e deschisa la culoare). Iata de ce lucrarea este dificil de facut in regie proprie si trebuie incredintata specialistilor, cerand o specializare dubla sau o colaborare intre echipele de montatori, care sa se poata informa unul pe altul in legatura cu proprietatile mecanice si termice ale placilor, respectiv electrice, termice si de rezistenta ale instalatiei utilizate.

Comments are closed.