Onixul si aplicatiile sale in constructii

Onixul este una dintre cele mai spectaculoase pietre de constructie, care poate fi pusa in valoare in moduri neasteptate. Noi il recomandam pentru aplicatii in spatii particulare, precum bai, bucatarii sau livinguri, dar si in hoteluri sau baruri, in aplicatii de blaturi, mese de receptie, decoratiuni verticale, brauri etc.

9984

Cunoscut mai degraba ca piatra semipretioasa ce era si este utilizata in obiecte de podoaba, onixul ne suprinde atunci cand il descoperim ca fiind un elegant si durabil material de constructii. Este vorba de o piatra naturala foarte aspectuoasa, ce poate fi folosita in locuintele noastre in cele mai diverse forme si aplicatii.

Onixul este o roca minerala carbonatica, cu suprafata neteda si putin poroasa, avand la baza calcitul. In constructii, datorita frumusetii si elegantei sale, onixul a devenit extrem de popular printre posesorii de case in care se doreste eleganta, asigurand o atmosfera de modernism si lux greu de recreat de alte tipuri de piatra.

Coloritul elegant si stralucitor al acestei pietre, poate merge de la negru la galben, trecand prin nuante de ocru, verde, din care se creeaza ape cu adevarat uluitoare, in functie si de taietura aleasa de mester. Apele si venaturile interesante pe care le poate avea onixul, combinatiile cu alb sau de nuante variate si uneori chiar contrastante i-au atras dintotdeauana aprecieri estetice, onixul fiind pomenit ca piatra valoroasa chiar din cele mai vechi timpuri. Transluciditatea acestui material poate fi pusa in valoare utilizandu-se o sursa de lumina adiacenta, in spatele pietrei, efectul rezultat fiind unul deosebit si avand un impact foarte placut pentru privitor. Montajul este la fel ca al oricarei alte pietre, necesitand insa spatiu pentru instalatia luminoasa adiacenta. Manopera suplimentara merita, insa, efortul.

Utilizari in mediul casnic

Onixul este prezent cel mai des in decorul bucatariei ai al baii. El poate fi utilizat ca element de placare al peretilor verticali, dar si al pardoselilor. In ornamente se potriveste insa chiar si mai bine. Multi proprietari il aleg pentru seminee, dusuri si chiar pentru a crea obiecte de sine statatoare, inclusiv lavoare, sculptate in piatra.

Deoarece onixul arata mai bine atunci cand este lustruit, daca este utilizat la placari de pardoseli e de preferat sa fie folosit in locuri mai pretentioase, unde nu este trafic mare. In ceea ce priveste placarea peretilor, este ideal in spatiile cu lumina naturala sau cu instalatii de lumina bine gandite, pentru a  i se putea valoriza indicele de refractie.

Utilizari in spatii publice

9993Un blat de bar din onix arata spectaculos mai ales datorita instalatiilor de iluminare care il pot pune in valoare. Aplice din onix, luminate la randul lor, pot fi adaugate pe peretii adiacenti barului. In hotelurile pretentioase, onixul isi gaseste aplicatii in aproape orice spatiu: sali de conferinta, receptii, holuri, cabine de baie sau de dus etc.

Onixul poate fi livrat sub forma de placi de lungimi si grosimi variate sau sub forma de lastre mari ori blocuri, deoarece din el pot fi confectionate o serie de obiecte, de la detalii arhitecturale, muchii si intarsii, pana la piese de mobilier, chiuvete de piatra, fantani sau statuete decorative. Adesea este folosit ca material pentru corpuri de iluminat aspectuoase, lampi sau abajururi, dat fiind efectul sau de transparenta.

Comments are closed.