O fatada nu este doar o protectie pentru o cladire, ea ii defineste caracterul

Cand piatra este spalata de ploaie, culorile ei se intensifica, iar puritatea materialului se dezvaluie cu mai multa usurinta. Cu atat mai mult, chiar daca nu esti un profesionist in domeniu, atunci cand vezi piatra uda iti dai seama de rezistenta pe care placarea fatadelor si treptelor o ofera cladirii in fata intemperiilor si de utilitatea pietrei naturale,  fie ca este vorba de un spatiu privat sau unul public.

Biblioteca Astra

Corpul A al cladirii Bibliotecii Astra din Sibiu pare la fel de frumos  intr-o zi cu nori, ca si intr-o zi cu soare. Noi, pentru ca primul lucru pe care il remarcam cand trecem pe langa o astfel de cladire este granitul roscat Eagle Red cu care am lucrat, vedem in aceasta renovare o reusita, o expunere foarte bine aleasa pentru un spatiu public si cultural: nuantele de rosu si caramiziu ofera personalitate, rafinament, scot in evidenta formele si vechimea cladirii, pun in valoare culoarea galbuie aleasa pentru fatada si ofera senzatia de clasic mereu nou, proaspat. E vorba de acea durabilitate si estetica pe care numai piatra naturala este in stare s-o ofere.

La 150 de ani de la infiintare, la biblioteca Astra, prima bibiloteca publica in limba romana din Transilvania, s-a inceput reabilitarea corpului A al cladirii. In mai putin de doi ani, dupa o serie de lucrari atat la interior  cat si la exterior, s-a reobtinut splendoarea cladirii de odinioara, imbunatatita insa de amenajari moderne. Definit prin eleganta si rafinamentul arhitecturii, dar si al finisajelor alese, corpul A a fost placat si finisat la exterior cu produse care ii ofereau nu doar frumusete, ci si o rezistenta remarcabila.

4471

Treptele: Usoara granulatie data de fiamare acestui granit Eagle Red  il face sa para poros, insa porozitatea este doar o aparenta, cu efect estetic – nici un strop de umiditate nu poate patrunde in profunzimea pietrei, data fiind insasi natura rocii. Fiamarea se aplica pe granite cu continut mare de cuart si au ca efect imprimarea unei texturi puternice materialului, lucru datorat cristalelor din structura. Se obtine prin tratarea suprafetei cu flacara – prin incalzirea si racirea brusca se desprind cristale din material, lasand o suprafata mata, antiderapanta, pe piatra naturala, lucru care se dovedeste foarte practic in cazul pardoselilor expuse umiditatii – astfel se evita alunecarea celor care le folosesc.

Contratreptele, ca si braurile, terasele si blaturile ce delimiteaza spatiile verzi  au fost lustruite. In acest caz, suprafata lor lucioasa nu mai este nedorita, iar calitatile esetetice pot fi puse si mai mult in valoare profunzimea coloristica si reflexiile luminii sau ale obiectelor din jur dau volum si echilibru.

4490

Coloanele de deasupra intrarii – de asemenea, lustruite. Simetria coloristica era necesara, iar maiestuozitatea inerenta pe care o induc aceste elemente arhitecturale cereau folosirea granitului lustruit. Coloanele octogonale au fete de doua dimensiuni diferite, ceea ce a impus taierea a doua tipuri de placi, cu aceeasi lungime, dar cu latimi diferite.

Comments are closed.