O cladire futurista, cu fatada de marmura, pe montare uscata

V-am pregatit pentru astazi un articol bazat pe o ampla serie de imagini, deoarece avem de prezentat un proiect de anvergura, cu o arhitectura de exceptie: Complexul de Agrement “La Stejarii”, respectiv o cladire unicat pentru Romania, moderna, eleganta, cu acoperisuri verzi si structura dinamica, care a prins forma si s-a materializat intr-un timp deosebit de scurt. Lucrarea este de referinta pentru compania Algabeth, deoarece inseamna cel mai mare proiect de placare uscata, pe structura metalica, de la infiintarea in Romania a companiei. O fatada ventilata care a implicat 2.500 metri patrati de marmura, montati in doar 7 saptamani, ofera personalitate cladirii complexului.

Algabeth s-a ocupat de aceasta data nu numai de furnizarea materialelor potrivite (marmura de doua tipuri), ci si de manopera de montaj. La inceput structura de beton sugera deja forma viitoarei constructii, aceasta fiind destinata sportului, dar si activitatilor de agrement. Intr-o a doua etapa am venit cu montarea structurii metalice, iar abia intr-o a treia etapa au fost montate placile propriu-zise. Dar vom lasa mai intai imaginile sa va arate mai multe despre pasii parcursi, despre arhitectura unicat si structura fatadei cladirii (care are S+P+1E si o amprenta la sol de 15.000 mp).

1m 22 21 19

20 18 17 16

13 14 11 10m

9m SAMSUNG SAMSUNG 6m

5m 4m 3m 2m

Dupa cum se poate vedea, montarea placilor de marmura s-a facut fara adeziv (ceea ce se numeste montare uscata), aceasta implicand utilizarea unei structuri metalice, pentru a se obtine o fatada ventilata. Printre avantajele utilizarii acestui sistem se numara preluarea de catre sistemul metalic a unei parti din sarcina (greutatea) pe care de obicei, in cazul montajului umed, marmura o pune pe structura cladirii. De asemenea, la interior aerul circula, evitandu-se uzarea si alterarea materialelor. Particularitatile cladirii au cerut insa si solutii ingenioase, neconventionale, pentru rezolvarea imbinarilor, calcule de rezistenta la vant etc., respectiv un intreg proiect tehnologic diferit de cel pentru alte lucrari uzuale.

La fatada cladirii s-au folosit doua materiale: pana la cota +5 m, s-a utilizat marmura Emperador Light, iar peste cota +5 m, pana la 11 m, s-a utilizat marmura Botticino. Sistemul de prindere a fost unul folosit deja in Romania de mult timp, format din bara metalica, consola de prindere, bara metalica de ancorare in beton, cu consola din inox, in care se prinde piatra, toate materialele fiind agrementate in Romania si rezistente la coroziune.

Dimensiunea placilor a fost 119,5 cu 59,5 cu 3 cm – o dimensiune necesara pentru prindere. Montatorii au lucrat cu precizie si atentie la detalii, la milimetru, dupa cum se vede si in cadrul care arata imbinarea a patru placi (liniile rosturilor si placile sunt perfect aliniate).

12 15

Comments are closed.