Marmura si granit – tipuri de canturi

Muchiile obtinute prin prelucrarea marmurei si granitului. Termeni specifici

Cei care lucreaza cu pietrari pot avea ocazia sa auda o serie de termeni mai putin familiari cand vine vorba de prelucrare, tehnici, estetica, iar muchiile pietrei naturale pot fi si ele taiate in diverse forme, fiecare tip de taiere avand denumiri specifice. Legat de acest aspect, veti auzi sau citi adesea termeni precum bizotare, bastonare sau semi-bastonare, fiecare dintre acestea fiind un tip de taiere cu un alt efect estetic, care se potriveste in diferite imprejurari. Iata un scurt dictionar cu explicarea acestora:

Cant drept lustruitCant drept  lustruit. Prin prelucrare se mentine unghiul de 90°, perfect drept, intre cele doua muchii, orizontala si verticala, ambele fete fiind lustruite.

Cant drept cu bizot. Unghiul de 90° este inlocuit de un cant drept tesit al muchiei superioare, in timp ce muchia inferioara ramane dreapta.

Bizotarea inseamna tesirea unghiului drept format de orizonatala si verticala placii de piatra la un unghi de 45 de grade.

Semibastonarea reprezinta finisarea semirotunda a suprafetei superioare, rezultatul fiind o reliefare concava sau convexa.

Bastonarea are ca si efect finisarea semirotunda a ambelor suprafete, atat cea superioara, cat si cea inferioara.

Aceste tipuri de taiere sunt cele de baza, dar ele pot fi combinate, chiar si in cadrul aceleasi placi sau muchii, pentru a se obtine forme complexe.

Semibaston cu bizot si cant lustruit Semibaston inferior

Comments are closed.