Granit sobru pentru o institutie publica

Granitul este cel mai solicitat material in domeniul urbanismului, mai ales cand este nevoie de el pentru spatii urbane, in special drumuri, borduri, pasaje, alei, dar si pentru lucrari arhitecturale de exterior sau interior, in institutii de lucru cu publicul. La lucrarile de renovare a Primariei Sectorului 1 s-a folosit granit asigurat de Algabeth Com S.R.L., pentru placarile orizontale, pe holurile institutiei.

Traficul mare din institutiile publice vine cu cerinte speciale pentru placarile de pardoseli, mai ales pe holurile pe care se circula intens. In acest caz, cel mai potrivit material atat din punct de vedere al calitatii, cat si din punct de vedere al costului, dat fiind raportul durabilitate-pret, ramane granitul. Rezistenta granitului si longevitatea lui ne asigura ca facem o investitie pe termen foarte lung, cu nevoi minime de intretinere sau reabilitari, oferind in plus si o estetica sobra, impunatoare intr-o anumita arhitectura, plus un mediu natural si sanatos.

Granitul folosit pentru Primaria Sectorului 1 este de doua feluri. Algabeth Com S.R.L. a s asigurat in unele perimetre ale cladirii si placarile verticale cu calcar, al caror aspect si naturalete sunt la fel de atragatoare.

Caroiaj din granit, cu rame inspirate de frizele grecesti

Caroiajul in doua tonuri asigurat de granit Padang Dark (nuanata intunecata) si granit Leopard White (nuanta inchisa) asigura dinamism, dar prin colorit pastreaza sobrietatea coridoarelor institutiei. Nu lipseste nici o nota de eleganta arhitecturala. Modelul ramei care inchide caroiajul este inspirat din frizele grecesti.

Granitul Leopard White are o granulatie redusa, cu pete mici de cuart alb, ceea ce il face sa para o piatra deschisa la culoare, desi nuanta de baza e cenusie. Este perfect pentru a asigura o zona neutra, pe care se vede greu praful, pentru zonele de pardoseala ce necesita si luminozitate.

Granitul Padank Dark s-a format prin racirea si cristalizarea lenta a pietrei topite sub presiune. Culoarea sa nu este total neagra, si de un gri inchis, contrabalansand totusi eficient cel de-al doilea granit Leopard White, astfel incat sa asigure un caroiaj de tip tabla de sah.

Uniformitatea coloristica este cea care face ca placile de granit Leopard White sa fie atragatoare pentru proiecte de anvergura, existand putine variatii coloristice de la placa la alta, aproape insesizabile. Materialul poate avea mici pori sau fisuri naturale, care nu ii afecteaza insa calitatea. Aceste goluri pot fi umplute cu o rasina epoxidica de aceeasi culoare, daca se doreste lustruirea suprafetei, lucru care nu afecteaza insa frumusetea, intretinerea sau durabilitatea pietrei naturale. Sa nu uitam ca, in aer liber, majoritatea tipurilor de granit au un factor de uzura de de 0,125 la o mie de ani, lucru valabil si in cazul de fata.

Calcar pentru placari verticale

Pe unele dintre holurile institutiei, in aripa stanga, peretii au fost placati pana la jumatate cu calcar Vratza. De asemenea, acest tip de calcar poate fi folosit la blaturi pentru ferestre. In acest caz, lastrele au fost livrate taiate la dimensiuni, conform proiectului de arhitectura, pentru realizarea braurilor. Calcarul Vratza este extras dintr-o cariera din Bulgaria, avand o nuanta crem este destul de uniforma ce permite utilizarea in placi mari fara aspecte drastic diferite de la o margine la alta. Lustruita, piatra are un aspect catifelat, placut, absorbind o parte din lumina si reflectand o proportie mai mica de raze.

Culoarea calcarului Vratza are pete subtile, care nu afecteaza omogenitatea nuantei, ci doar intaresc sentimentul de mediu natural. Aceste pete pot fi pozitionate la taiere astfel incat sa asigure un anumit aspect, estimat de pietrar.

In final, nu trebuie sa uitam cum calcarele au proprietati foarte variate si sunt folosite intr-o serie de proiecte de arhitectura de anvergura, dar in functie de caracteristicile rocii. Unele calcare sunt mai dure, altele mai moi, in functie de provenienta si compozitie chimica. Calcarul Vratza face parte dintre rocile dure, care se preteaza inclusiv la pardoseli, scari, mese, chiuvete, cabine de dus sau blaturi de bucatarie.

Comments are closed.