Fals si adevarat despre piatra naturala

Piatra naturala si aplicatiile ei in locuinte au parte uneori si de prejudecati: adevarate legende urbane, deja impamantenite, dar care nu sunt si adevarate. A venit vremea sa demontam cateva dintre cele mai intalnite mituri legate de piatra naturala. Iata adevarurile.

  1. Piatra naturala se potriveste si in dormitor. Cei mai multi considera ca piatra este un material rece, dar ea are atribute favorabile mai degraba mentinerii unui mediu calduros. Nu are de ce sa fie evitata in dormitor, caruia ii ofera si confort, dar si un aspect deosebit. Piatra naturala are proprietati termorezistente: ea mentine caldura sau racoarea din interiorul unui spatiu, inclusiv din dormitoare. E drept ca pe vremuri piatra era considerata un „conservant” al racelii, dar aceasta se intampla de fapt pentru ca rocile cedeaza greu caldura sau racoarea. Dar astazi locuim in spatii incalzite, termoizolate si eficiente din punct de vedere termic. Piatra conserva acest confort termic. Mai mult, daca se doreste o piatra calda si la propriu, se poate apela la un sistem de incalzire prin pardoseala, care nu este greu de montat sub o placare cu granit, marmura, travertin etc. Toate aceste materiale, cu o slefuire potrivita, oferind senzatia fina, catifelata, a unui material venit din natura, sunt foarte practice si pentru cei care invoca diminetile in care coboara din pat cu picioarele goale ca pretext pentru a nu folosi piatra naturala in pardoseala.
  2. Piatra naturala este rezistenta la umiditate. Desi are o structura poroasa, piatra naturala, de la travertin si marmura, pana la granit, are capacitatea de a mentine umiditatea la exterior, fara a o absorbi. Desigur, conteaza si finsajul sau tratamentul pietrei, daca exista. Dar din punct de vedere fizic, vaporii de apa de la exterior (sau interior, daca este vorba de o baie) nu pot traversa piatra, condensand pe suprafata acesteia in cazul unei diferente de temperatura. Astfel, orice zid protejat de o placare din piatra naturala este mai putin expus condensului si mucegaiului. De fapt, in preistorie, exact din acest motiv piatra a inceput sa fie folosita in scop constructiv: pietrele erau imbinate pe podelele locuintelor pentru a tine la distanta umezeala din sol si pentru a feri oamenii de apa adunata in urma ploilor.
  3. Varietatea culorilor pietrei este nelimitata. Unii considera ca piatra naturala ofera doar nuante de gri, alb si cel mult caramiziu. Lucru cum nu se poate mai fals. Piatra are o multitudine de nuante si irizatii, transparente, imprimeuri, modele si venaturi. Marmura, care poate fi de la alba la neagra, trecand prin variate tonuri de rosu, ocru, verde etc., onixul sau travertinul sunt exemple semnificative. Chiar si granitul, considerat de multi doar gri, poate avea colorit de la roz, galbui si portocaliu, la crem, bej, sienna, lut ars, roscat sau albastrui. Granitul mai are si modele variate, avand in compozitie cuart, feldspat sau minerale de culoare inchisa care ii ofera o mare diversitate de granulatii.
  4. Travertinul poate fi folosit la pardoseli. Faptul ca travertinul are o structura specifica, cu aspect poros, cu gaurele si jgheaburi de dimensiuni variate, ii face pe unii sa considere ca acest material nu poate fi folosit la pardoseli, deoarece ar aduna praf si resturi. Dar ar fi pacat ca duritatea travertinului (aproape la fel de rezistent ca granitul) sa nu fie utilizata in acest scop. Prin chituirea jgheaburilor si finsarea lor (procedura numita stucare), travertinul poate deveni fin, mat, obtinandu-se astfel o piatra pentru placari foarte rezistenta si durabila, cu aspect de marmura.
  5. Piatra naturala este foarte potrivita si pentru orice stil arhitectural, nu doar clasic sau traditional. Piatra naturala este „la ea acasa” in mediile de toate felurile, in spatiile moderne sau chiar futuriste imbinandu-se foarte bine cu materialele noi sau noi tehnologii, cu beton, sticla, otel. Cu atat mai mult se potriveste cu arhitectura sustenabila, constructiile verzi sau albastre, cu acoperisurile verzi sau cu zidurile vii. Fie ca e vorba de un spatiu care trebuie amenajat in stil clasic sau rustic, fie ca se doreste un ambient modern sau elegant, cu siguranta exista mai mult de un tip sau model de piatra naturala potrivit pentru fiecare locuinta in parte.
  6. Piatra naturala nu este scumpa, daca te gandesti la durata ei de viata. Practic, cumperi un material etern, ecologic si reciclabil. Orice investitor inteligent alege piatra naturala gratie costului redus pe termen lung. Unele pietre sunt mai accesibile, iar aspectul lor este intotdeauna distinctiv. Gandeste-te de cate ori in viata unei constructii se schimba materialele pentru o placare, de exempu, dar si la cladirile din antichitate, ridciate din piatra naturala. In plus, cu siguranta o placare cu granit sau marmura ridica aspectul estetic cu multe puncte.
  7. Piatra naturala este durabila ca material, dar rezistenta depinde si de lucrare. Exista persoane care considera ca este suficient sa cumpere piatra si sa faca lucrarile in regie proprie sau cu materiale ori mesteri slabi, deoarece materialul in sine ar garanta si durabilitatea montajului. Ceea ce este fals. Doar cu o lucrare de calitate, beneficiarul are garantia durabilitatii materialului montat. Pavajele de pe terase, balcoane, holuri de trecere, scari de intrare sunt lucrari pe care nimeni nu isi doreste sa le refaca o data la cativa ani. Cele mai multe pietre naturale trebuie ajutate de calitatea executiei pentru a oferi longevitate amenajarilor interioare si exterioare.
  8. Piatra naturala trebuie intretinuta. Unii considera ca daca este vorba de piatra, aceasta este rezistenta in sine si nu are nevoie de protectie, insa o minima ingrijire sau reparatiile in caz de mici accidente sunt necesare, respectiv foarte posibile. Expunerea la razele soarelui poate decolora unele pietre. Uleiul sau acizii pot pata, de asemenea, piatra naturala, in special marmura, dar inclusiv pietre mai dure, precum granitul. De aceea, solutiile de tratare a pietrei inainte de executia unei lucrari pot fi foarte potrivite pentru mediile expuse riscului ridicat de patare. De asemenea, zgarieturile pot da un aspect neplacut (acesta se remediaza, vezi un articol pe acesta tema aici).

 

Comments are closed.