Design cu piatra naturala. Zece idei originale

Lucrand cu materiale clasice precum marmura sau granitul, artistii actuali se inspira din modernism sau chiar incearca sa anticipeze ce va fi, sa creeze lucrari originale, autentice, futuriste sau cel putin utilitare in noi feluri. Ce va fi la moda, ce se va cauta anul viitor? Iata un set de zece idei recente, care va pot inspira in crearea propriilor lucrari de design.

Ateliere de manopera, designeri si sculptori cauta si astazi sa scoata din piatra naturala forme originale, la fel ca si in urma cu mii de ani. Valoarea decorativa a pietrei naturale ramane, indiscutabil, aceeasi, dar sub influentele moderne arta nu mai poate fi la fel ca in urma cu mii de ani. Totul se schimba.

  • Stabilitatea unei stanci

1O baza neregulata, cu aspect a de stanca slefuita doar la suprfata, confera duritate si seriozitate acestei banci de piatra naturala semnata de Lex Pott (vezi portofoliul lui pe lexpott.nl). Trecerea de la aspectul brut, ca de bucata abia desprinsa din stanca, la suprafata slefuita, imprimata, reflecta intreaga istorie a unei simple piese de mobiler. Creatorul olandez subliniaza practic toata arta prelucrarii pietrei, de cand vine din natura pana ce este transformata intr-o creatie  de design.

  • Mobilier urban

2 New YorkIn New York, un artist urban a avut ideea de a da o noua forma trotuarelor care isi bazeaza soliditatea pe pavajul cu blocuri de granit. Cateva dintre blocurile de piatra se inalta de la pamant, devenind cate un ingenios suport pentru bancile destinate trecatorilor.

  •  Relaxare si piatra

Numele acestei colectii realizata de sculptorul Yvan Baudoin este UBU, cu trimitere la numele unui rege fictiv. Putini stiu ca regele Ubu reprezinta un personaj creat de Alfred Jarry si reprezinta un simbol pentru persoana care ii priveste priveste pe ceialti de sus, adica din fotolii confortabile si din pozitii inalte.

3Desi e si o ironie in aceasta denumirea a creatiei lui, nu putem sa nu recunoastem aspectul de jilt confortabil in creatia din piatra a lui Yvan Baudoin.Daca scaunele sunt puse la interior, nu are de ce sa va fie teama de „raceala” pietrei, ea imprumuta caldura din mediu si o mentine. Dar si daca acest set este folosit ca mobilier de gradina exista solutii: fie perne, care fac ca „regele Ubu” din fiecare sa se simta chiar mai sus decat altii, fie o inclazire in scaun (o simpla lumanare, ca sursa de caldura, ce poate fi pusa in sezutul scaunului, care este format din doua segmente, cu spatiu intre ele.)

  •  O ocupatie clasica, inspiratie din viitor

4 bCharles Zanon este un scultpor francez cunoscut, care a facut o serie de lucrari originale pe baza de piatra naturala. El si-a inceput munca in acest domeniu datorita bunicului sau, artizan pietrar. Astazi, colectia „Tour de France” pe care o semneaza se bazeaza pe materiale primite din locatii din intreaga Franta, pe care le transforma cu ajutorul tehnologiei moderne in piese de mobilier de o unicitate aparte. Siteul lui: charles.zanon.free.fr

  •  Masuta de cafea

5 marmuraMarmura se poate vedea din toate unghiurile posibile, pentru ca modulele de piatra adunate ca un pumn de aschii sustin un geam rotund, perfect transparent. O masuta simpla de cafea si accesibila care poate gasita pe Harvestfurnituretrading, unde se afla o serie de alte produse similare, in care marmura sustine sticla. Practic creatia de la baza devine scupturala, decorativa, dar intr-un singur obiect utilitar. De aceea o astfel de masa de cafea este potrivita in interioare moderne unde se doreste o doza de clasicism, eleganta sau neutralitate in aranjament. O combinatie perfecta cu sticla, care pune in valoare sectiunile, taieturile, culorile si venatura marmurei.

  •  Mobilier cu fete de piatra

6Un set destul de diferit de alte seturi de mobilier. Modulele sale sunt dotate cu panouri frontale din piatra naturala. Dhesja este o companie italiana care este specializata in fabricarea de covoare, dar printre produsele sale se afla si acest sistem modular de mobilier pentru camere de zi. Piatra de ardezie are o culoare gri carbune, cu o suprafata omogena, opaca, neslefuita. Exista insa si variante de mobilier cu piatra slefuita, a carei stralucire are irizatii argintii. Sistemul dispune de o mare varietate de unitati pentru a se potrivi oricarei necesitati decorative.

  •  Cum eviti excesul de greutate? Ingenios

Masa „Tabula Edition“ de la compania Draenert pare greu de transportat si montat, dar ea este masiva doar din punct de vedere vizual, pentru ca asta s-a dorit: o masa impunatoare, care reuseste sa para astfel inclusiv prin coloritul si venatura pietrei folosite. Insa sistemul de montaj este ingenios facut, astfel incat sa usureze greutatea structurala. Interiorul mesei este modular, facut din cutii cu pereti de otel, care sunt doar imbracate in lespezi de piatra de 2 cm grosime. De altfel, acest lucru se vede la imbinarea piciorului mesei (detaliu).

  •  Simplitate si marmura

8Marmura e atat de frumoasa incat adesea ne-am pus problema cum am putea s-o intrebuintam si in mobilierul utilitar, de zi cu zi, nu doar in lucrari sculpturale. Solutia o ofera un designer newyorkez, Joe Doucet, cu mobilierul lui modular care poate fi asamblat simplu, gratie sectiunilor decupate in blat. Piesele din aceasta colectie au fost comandate de Muzeul National de Design New Yorker Cooper-Hewitt, care a dorit ceva foarte special pentru Design Week New York 2014. Materialul folosit este marmura Arabescato, originara din zona Carrara. Suprafata este finisata manual.

  •  Si din nou mai putin inseamna mai mult

9Piatra naturala se potriveste in spatiile moderne, dar cu atat mai mult cu cat designul este unic. O altfel de chiuveta de piatra vine de la Omvivo, companie australiana specializata in mobilier de baie, care isi lucreaza produsele in ateliere de manufactura sau le comanda unor designeri interantionali. Omvivo si-a relansat recent colectiile de bazine din piatra si, preocupata fiind de mediile ecologice, a ales ca material de baza piatra naturala. Procesul de repozitionare si creatiile au implicat o schimbare a tehnologiei de lucru si a utiliajelor folosite, cu finisaje manuale de detalii. In imagine doar cea mai spectaculoasa dintre noile creatii din marmura din colectia de vase de chiuveta.

  •  O ultima idee pentru artizani si ateliere

10Acest detaliu pe un blat de masa Lapicida arata cum pot fi puse in valoare intr-un mod inedit calitatile sculpturale ale marmurei. Indiferent cat de simplu ar putea fi tratat produsul finit, intotdeauna exista detalii sensibile la prelucrari ingenioase. Marmura este nu doar versatila, ci si usor de sculptat, iar tocmai acest lucru o face favorita multor creatori de mobilier, designeri si artizani.

Comments are closed.