Descopera 4 tipuri de finisaje ale pietrelor naturale

Fie că te hotărăști să folosești piatra naturală pentru un șemineu sau vrei să redecorezi bucătăria, trebuie să faci 3 alegeri: tipul de piatra naturală, culoare, iar în cele din urmă finisajul sau, altfel spus, textura. Dacă în majoritatea articolelor ne-am focalizat atenția asupra modului în care se alege tipul de piatră sau asupra modului în care pot fi îmbinate culorile, astăzi ne vom opri asupra finisajelor și îți vom prezenta patru dintre cele mai cunoscute: finisaj lustruit, finisaj nelustruit, finisaj scapițat și finisaj periat.

Principalul factor de care e bine să ții cont atunci când alegi finisajul pietrei este locul în care va fi amplasată și contextul în care va fi folosită. De exemplu, dacă vrei să folosești piatra naturala în jurul piscinei, e de preferat să alegi o piatră care nu este alunecoasă. În cazul în care vrei să folosești piatra naturala în baie, e de preferat să ai o textură care nu permite infiltrarea apei în porii pietrei pentru a nu o afecta.

 

1. Lustruit

Finisajul lustruit poate fi aplicat doar pietrelor naturale care au în compoziție cristale, cum ar fi marmura și granitul. Întreg procesul include o varietate de proceduri cum ar fi tăierea, șlefuirea cu nisip și lustruirea. Rezultatul acestui proces este o suprafață lustruit, ce reflectă imaginea la fel ca o oglindă și care pune în evidență modelul și culorile pietrei. Acest tip de finisaj este folosit foarte frecvent pentru amenajări interioare și exterioare, placări de pereți, blaturi de bucătărie sau de baie. Cu toate acestea finisajul lustruit nu este recomandat pentru pardoseli din cauza faptului că poate fi foarte alunecos, mai ales în contact cu apa.

2. Nelustruit

Pietrele naturale cu finisaj nelustruit sunt la fel de fine precum cele cu finisaj lustruit, dar le lipsește luciul. Poți folosi acest finisaj pentru locurile în care există un trafic crescut, cum ar fi treptele sau culoarele, dar la fel de bine îl poți folosi pentru pavarea zidurilor exterioare ale clădirilor și mese.

3. Scapițat

Cu o textură ideală pentru aplicațiile în exterior, finisajul scapițat oferă o rezistență suplimentară la alunecare și este foarte rezistent la temperaturi scăzute. Spre exemplu, acest tip de finisaj este foarte bun de utilizat pentru treptele exterioare ale cădirilor. În plus, finisajul scapițat camuflează foarte bine imperfecțiunile și depunerile de praf apărute în timp.

4. Periat

Pentru a se obține finisajul periat, piatra naturală este supusă unui întreg proces ce implică suflare cu presiune a unei cantități mari de nisip pe suprafața pietrei, pentru a-i oferi un aspect mai curat, îngrijit și mai natural. Totodată, după ce piatra este supusă acestui proces devine mai rezistentă.

Pe lângă aceste patru tipuri de finisaje pe care tocmai ți le-am prezentat, în magazinul nostru mai găsești alte paturi: dăltuit, mat, scapițat și lustruit, scapițat și reliefat. Până săptămâna viitoare, te așteptăm pe www.stona.ro pentru a descoperi noile produse din portofoliul nostru. Săptămână frumoasă!

Comments are closed.