Debitarea si prelucrarea marmurei si granitului permit cele mai variate aplicatii

Piatra naturala este cel mai vechi material pe care oamenii au invatat sa il foloseasca si sa il adapteze nevoilor lor, nu doar constructive. Tehnicile de taiere, cioplire, slefuire sau perforare a rocilor au fost descoperite inca din Paleolitic, pe vremea cand piatra era folosita atat pentru ridicarea de adaposturi, cat si pentru obtinerea de unelte. Pe masura ce nevoile omenirii s-au dezvoltat, cunostintele despre prelucrarea pietrei s-au rafinat: nici un alt material de constructie nu beneficiaza de acest avans temporal care a dat prilejul unei atat de ample dezvoltari stiintifice, tehnice si tehnologice ce vizeaza extragerea si prelucrarea pietrei naturale.

_ALG0490

Astazi, utilaje sofisticate pot fi folosite pentru debitarea si prelucrarea pietrelor pe care le folosim in mediul construit, in spatii publice, in locuinte private sau in lucrari ornamentale.

Pe drumul din carierele de piatra si pana la locatia potrivita (unde alegem o roca anume, de o grosime, o culoare si un luciu anume, cu o montare speicifica) e nevoie de cei mai diversi specialisti, care colaboreze si sa-si aduca aportul in fiecare etapa. Oricare dintre acesti specialisti ati fi dv., sau, mai departe, daca va numarati direct printre beneficiari,  o scurta privire asupra aceluiasi domeniu, dar dintr-o alta perspectiva va va face sa valorizati mai mult calitatea pietrelor naturale de care beneficiati in urma unei munci ce implica mii de oameni, santiere, statii, depozite, specialisti si artisti. Intr-un final ajungand la un pret realitv scazut

Indeosebi marmura si granitul, despre care deja stiti ca au calitati aparte estetic si fizic, au si drumuri speciale pana la voi, inca din momentul in care pleaca din carierele de piatra.

Marmura, de exemplu, nu poate fi exploatata oricum: este nevoie de operatiuni atente pentru extragerea ei. Nu sunt utilizati explozivi, ca in cazul altor cariere de piatra, deoarece marmura se poate sparge usor; se stie ca ea este dificil de impartit in foi (lastre) de dimensiuni egale. Masini de mare precizie taie santuri in stanca, de-a lungul unor trasari efectuate de mineri pentru viitoarele decupaje. Apoi cu ajutorul unor pene si masini speciale se desprind blocurile de marmura care merg la o prima debitare. Impartirea blocurilor se face in blocuri mai mici, cu ajutorul unor fierastraie speciale, pana se obtin piesele dorite. Traseul continua spre alti prelucratori sau intreprinzatori, care le vor transforma in cele mai diverse elemente: in sculpturi decorative, in blocuri mici, in lastre intregi pentru lucrari constructive, in blaturi, in placi pentru placari, cu muchii drepte sau rotunjite, desigur cu finisajele cele mai diverse…

Granitul, o roca cunoscuta pentru duritatea sa deosebita, trebuie insa scos adesea din cariera cu ajutorul explozivilor, pozitionati in gauri de sonda. Cu toata experienta si capacitatea de previziune a inginerilor, bucatile de granit desprinse din masivi au forme neregulate (datorita structurii sale cristaline, si granitul se poate sparge, ciobi), ceea ce duce la cele mai variate structuri. Exista si utilaje de mari dimensiuni care pot taia granitul in trepte. Se porneste apoi intai la trierea pieseleor extrase si abia apoi la debitarea lor. Resturile de granit merg la statii de concasare, pentru maruntire, ajungand direct in lucrari de constructii variate, inclusiv drumuri si poduri, sub forma de pietris. Taierea blocurilor si lastrelor cere echipament special.

Coloritul pietrei naturale si modelele obtinute prin taiere

_ALG0468

Taierea pietrelor naturale se poate face perpendicular pe strat sau in paralel cu stratul, obtinandu-se in acest fel modelul coloristic care va ramane ulterior pe suprafata pieselor finisate. Cele mai cunoscute tehnici sunt „crosscut” (taierea pe venatura, de-a lungul „fibrei”, in urma acestei taieri ramanand dungi varaibile) si „veincut” (taierea perpendicular sau oblic pe venatura, care lasa la vedere „ochiuri” de venatura, sau altfel zis cerculete asemanatoare cu).

In ceea ce priveste coloritul si modelele, nu uitati de asemenea ca unitatea culorilor la un set de placi se pastreaza in momentul in care produsele provin din aceeasi extractie. In acest caz variatiile de la o placa la alta sunt minime, ceea ce permite obtinerea unei suprafete cu aspect uniform coloristic, dar cu o dinamica a detaliilor care da naturalete si atractivitate finisajelor.

In final, nu uitati ca astazi deschiderea unor santiere de exploatare a pietrelor naturale inseamna atat o investitie majora, cat si o grija suplimentara pentru mediu. De la descoperirea straturilor potential furnizoare de piatra naturala de calitate si de la estimarea posibilitatilor de extragere, pana la obtinerea de aprobari diverse de mediu e drum de ani de zile (tehnicile de extragere sunt indelung discutate, deoarece legislatia referitoare la mediu ia in calcul nu doar mediul natural, ci si aparatura si si substantele utilizate in exploatare). Mai departe, infiintarea unui santier langa o cariera implica nu doar utilaje, ci si platforme, drumuri, statii de sortare si concasare, aprovizionari de combustibil etc.

Iata ca, dupa asa un drum lung, incepem sa intelegem ca pretul final al granitului sau marmurei nu este nici pe departe atat de mare: el acopera costul extragerii, al transportului, masuratorile, taiatul, slefuitul placilor, reducerea la maxim a pierderilor de material, aprecierea necesarului de material pentru o lucrare sau alta, lucrarile de constructii sau montajele care sunt efectuate in ultima etapa.

Frumusetea naturala pe care o vedeti, venatura si luciul pietrei, rezistenta constructiva si calitatile ecologice de care va bucurati sunt rezultatul adus de un intreg lant de specialisti si meseriasi care s-au aplecat cu grija asupra fiecarei bucati de piatra in parte. Iata cel mai bun motiv sa o pretuiti la adevarata ei valoare.

Comments are closed.