Cinci tipuri de piatra naturala, pentru locuinte “verzi”

Vrei sa locuiesti sanatos? Piatra naturala este unul dintre materialele ecologice care, folosite in constructii, protejeaza sanatatea locuitorilor, dar si mediul inconjurator. Piatra naturala nu are emisii nocive si este protectoare cu sanatatea oamenilor datorita compozitiei fizico-chimice a majoritatii rocilor. Aceasta compozitie este variabila de la un tip de roca la altul – granit, marmura, travertin, calcare, ardezie etc.

Cladirile care sunt facute din materiale naturale nu polueaza mediul inconjurator nici pe timpul functionarii lor (cat timp sunt date in folosinta), si nici dupa sfasrsitul duratei de viata, atunci cand sunt demolate, deoarece materialele pot fi reciclate sau reconditionate in proportie majoritara. In afara de faptul ca nu polueaza si ofera un mediu curat in orice locuinta,  piatra este “sanatoasa” si pentru constructia in sine. Toate pietrele naturale lasa peretii sa respire, nu pot fi atacate de rozatoare sau acarieni. Cele mai indicate pentru un mediu sanatos sunt travertinul, granitul, marmura, calcarele si ardezia.

Travertinul

Travertinul se numara printre cele mai sanatoase pietre pentru mediul unei locuinte, deoarece aceasta roca se formeaza la gura unor izvoare minerale, in special in jurul izvoarelor termale bicarbonatate care ies din calcare sau traverseaza roci bogate in carbonat de calciu. Se poate spune chiar ca este o roca cu proprietati terapeutice si cu o energie echilibrata.

Suprafata placilor de travertin are o structura specifica, cu gauri si santuri: aceastea nu sunt semne de uzura, ci sunt adancituri formate geologic, adica sunt „lacrimarele” care strabat straturile de roca. Elepot fi lasate ca atare sau, in cazul bailor sau al blaturilor de bucatarie pot fi chituite, iar suprafata selfuita.

Travertinul este o roca sedimentara care, pentru aplicatiile din locuinta se gaseste in doua variante: travertin spongios poros, care este alb si usor, si travertin compact care este alb, gri, galbui sau brun si cu straturi alternative. Uneori, este cunoscut sub numele travertin calcaros sau travertin marmorat, dar este vorba de aceeasi piatra, clasificata ca un tip de calcar, nu de marmura (notiunea de marmorat este legata de aspectul care se obtine in urma finisarii fine a suprafetei).

Granitul

Extrem de apreciat de catre constructori si utilizatori finali, granitul este renumit pentru duritatea sa (al doilea dupa diamanat) si rezistenta la erodare. Granitul este impermeabil la apa, putin afectat de vant, ploaie, sau de ciclurile inghet-dezghet, de aceea este folosit atat la interior, cat si la exterior. Granitele se formeaza in magma bogata in silicati din adancurile pamantului si sunt aduse aproape de suprafata de miscarile tectonice, unde se racesc treptat. Originea magmatica a acestei roci si procesul de solidificare este lent – cei doi factori care confera duritatea recunoscuta a pietrei.

Este roca cea mai raspandita in scoarta terestra, motiv pentru care costurile lui sunt accesibile. Granitul este foarte folosit intr-o serie de spatii, nu doar casnice, ci si publice. Este utilizat la placarea zonelor cu trafic greu, pentru pavarea strazilor sau a aleilor, pentru spatii industriale sau comerciale intens circulate ori pentru amenajari rezidentiale in care este nevoie de o rezistenta crescuta la uzura, zgariere si spargere. In comparatie cu asfaltul si alte materiale care cresc efectul de sera al oraselor, granitul se dovedeste o alegere mult mai inspirata si de durata pentru astfel de lucrari urbane.

Este o roca bogata in minerale, care pot fi vazute cu usurinta cu ochiul liber intr-o serie de tipuri de granit. La origine, mineralele din compozitia granitului se solidifica treptat, dar au diverse temperaturi de racier, ceea ce le face sacristalizeze pe rand, de unde si nuantele diferite.

Marmura

Nu este doar protectoare cu locuinta ta, ci si cu mediul, inca de la extragerea ei din cariere. Aceasta deoarece este o piatra care nu poate fi exploatata oricum. In extragerea ei nu sunt utilizati explozivi, deoarece marmura e fragila si se poate sparge repede. Masini de mare precizie taie santuri in stanca, de-a lungul unor trasari, apoi cu ajutorul unor pene si utilaje se desprind blocurile de marmura, care sunt ulterior debitate cu ajutorul unor fierastraie speciale.

Calitatile fizice si ecologice ale marmurei (colorit, rezistenta, usurinta taierii, omogenitate, transparenta, porozitate scazuta) apar ca urmare a procesului de formare a rocii in scoarta terestra.

Marmura este o roca metamorfica non-lamelara, compusa din carbonat de minerale recristalizate, cel mai adesea calcit (forma cristalina a carbonatului de calciu) sau dolomit. Geologii folosesc termenul de marmura referindu-se la rocile de calcar metamorfic, dar pietrarii folosesc termenul in sens mai larg, pentru a cuprinde si calcarele nemetamorfice.

Metamorfizarea rocilor provoacă recristalizarea mineralelor de carbonat, care au dimensiuni variabile. Piatra rezultata, adica marmura, este practic un mozaic de cristale recompuse, provenind din alta roca sedimentata originar (carbonatul de calciu).

Marmura alba este cea mai apreciata, deoarece ea apare in urma  recristalizarii unui calcit sau dolomit foarte pur. Marmura care contine hematit este de culoare rosiatica sau neagra, cea care contine limonit este galbena si cea care contine “impuritati” de magneziu sau siliciu este de culoare verde. Practic, orice marmura este o “colectie” de pietre semipretioase si minerale, cu efect pozitiv asupra mediului ambient, atat energetic, cat si prin estetica.

Calcarele

Acestea reprezinta o gama de roci foarte diversificate din punct de vedere al calitatilor fizice si aspect. Calcarele din roca masiva, compacta, sau cele cu structura porfirica (numite “marmore”) nu trebuie confundate cu roca poroasa, numita creta. Cea din urma este o roca moale, care se utilieaza in alte industrii, nu in constructii.

Compozitia sa il face un material prietenos cu mediul, contribuind si el la reducerea efectului de sera sau a poluarii. Calcarul este compus în mare parte din calcite si aragonite. Mai poate avea urme de argile, dolomite, cuart, gips etc. Calcarul care conține un procent ridicat de argile este numita marna. Calcarul care are in proportii diferite elemente organice in compoziție este numit calcar bituminos.

In constructii se foloseste roca masiva, cu o duritate ce variaza foarte mult de la o roca la alta. Este adevarat ca per ansamblu este mai putin dura decat alte roci, nici nu se poate compara cu granitul, marmura sau travertinul, dar compenseaza prin rezistenta buna la ciclurile inghet-dezghet (rezistenta asemenatoare cu cea a rocilor vulcanice) sau prin posibilitatea de a fi foarte usor compactat cand e vorba de lucrari de tasare sau specifice constructiilor de drumuri si poduri.

Pe de alta parte, este o piatra mai ieftina, datorita faptului ca este foarte raspandita in natura. Ceea ce face calcarele foarte potrivite pentru lucrari in care se intrebuinteaza cantitati mari, unde este nevoie de economii calculate per suprafata.

Ardezia

Este foarte apreciata de catre constructorii de locuinte verzi in care primeaza materialele naturale si aspectul rustic sau traditional. Ardezia este un tip de gresie argiloasa, cu granule fine, care se poate desface usor în foi subtiri. Aceasta despicare naturala din structura ei creaza texturi interesante, variatii de colorit si umbre, care o fac interesanta inclusiv pentru acoperisuri, creand un inedit aspect de solzi de peste ce inlocuieste cu success tigla.

Arhitectii si decoratorii o prefera tocmai pentru aspectul natural si rustic pe care il ofera. Dar din pricina structurii sale, are insa aplicabilitate doar in anumite domenii si spatii. Cel mai adesea este folosita sub forma de dale pentru pardoseli care trebuie protejate de umiditae, dar si la acoperisurile caselor. Uneori, pe suprafata pietrelor de ardezie se pot vedea urme de plante sau de organisme pastrate in structura rocii – nu este un defect. Acarienii, rozatoarele sau ciupercile nu pot ataca roca. Dimpotriva, ea protejeaza acoperirile de mucegaiuri si infiltratii.

Comments are closed.