Case moderne, materiale traditionale: piatra naturala in arhitectura contemporana

Casele a caror estetica arhitecturala se bazeaza pe piatra naturala nu fac parte doar din stilurile traditionale. O serie de constructii moderne, mici sau mari, cu arhitectura contemporana, benficiaza de calitatile estetice ale pietrei naturale. Placari, brauri si zidarii aparente, elemente arhitecturale ornamentale, alei si garduri din piatra, toate acestea pot crea un ansamblu uimitor de traditionalist prin materiale, dar modern prin aspect.

Din punct de vedere arhitectural, „contemporan” este considerat ceea ce a inceput sa se construiasca din secolul 20, dar cu toate ca perioada este precis stabilita, posibilitatea de a clasiifica si grupa constructiile rezidentiale din punct de vedere al stilului este dificila.

Atat in arhitectura, cat si in designul de interior sau stilurile de mobilier ale ultimului secol este greu de definit un stil pur, care sa nu sufere alterari, importuri, inventii si combinatii uneori neasteptate. Un anumit eclectism caracterizeaza fiecare concept de locuinta in sine, dat fiind fapul ca arhitectii din ziua de astazi cauta sa imbine ceea ce au invatat in scoala cu noile tendinte si descoperiri, sa imprumute idei din cele mai variate culturi si epoci, sa caute utilizari de materiale traditionale, pe care le cunosc bine, laolalta cu materiale moderne, rezultate in urma unor tehnologii noi si foarte utile.

1381227_643114122393496_1814194057_n

Ce cauta piatra naturala, asadar, in arhitectura contemporana? In primul rand, aduce acea doza de stabilitate vizuala si certitudine pe care orice persoana obisnuita o regaseste cu placere intr-o constructie „prea modernista”. Piatra, ceva familiar pentru ochii sai, e suficienta pentru a o face sa se simta confortabil, chiar daca are de-a face cu formele prea simple sau prea atipice, uneori de-a dreptul futuriste, dintr-o cladire. Pe de alta parte, tocmai contrastul asigurat de un material traditional in combinatie cu aceste linii moderne, cu otel si sticla sau cu terase verzi, plantate, creeaza o suprinzatoare punere in valoare a ambelor tendinte. Frumusetea pietrei, coloritul ei natural si texturile atragatoare devin elegante atunci cand elemente diferite sunt imbinate si finisate cu atentie.

Casele secolului nostru sunt atat de variate, incat incadrarea lor in niste norme este dificila. Se poate vorbi insa despre o serie de trasaturi distincte ale arhitecturii contemporane, utilizate fie impreuna, fie separat. Iata cateva tendinte majore ale modernismului si rolul pietrei naturale in cadrul acestor tendinte:

Abstractizare

Unii beneficiari aleg cladiri care sa fie si un manifest. Nu atat in context urban sau cultural, cat social, care sa ii distinga de „vecini”, confirmandu-le unicitatea personala. E drept ca normele de urbanism impun niste linii conservatoare, dar nu si rezultatul final. In unele cazuri, abstractizarea locuintei are legatura si cu economia resurselor sau a spatiului. Piatra naturala la exteriorul unor astfel de spatii rezidentiale aduce clasa si eleganta.

Minimalism

De la Mies van del Rohe incoace conceptul „less is more” a cunoscut o serie de intrepretari, iar minimalismul a ramas in arhitectura, influentand puternic si spatiul construit contemporan. In ceea ce priveste strict asocierea minimalismului cu piatra naturala trebuie retinut ca:

  • minimalismul a aratat valoarea texturilor materialelor, iar pietrei nu ii lipseste aceasta calitate; piatra naturala este prin natura ei un „putin” care ofera mai mult, reprezentand in acelasi timp un material de constructie, dar si un element cu valoare decorativa;
  • transparentele pietrelor naturale (vezi marmura) sau luciul acestora, obtinut prin slefuire, pune in valoare lumina si reflexiile;
  • muchiile rezultate din taierea pietrei se potrivesc cum nu se poate mai bine cu imbinarile drepte si  procesul rational al crearii spatialitatii in minimalism; piatra nu are nevoie de tehnologii complexe, iar cele mai multe tehnici de manipulare, debitare si montare a ei au fost descoperite de mii de ani;
  • piatra este simpla, solida si durabila, dar poate fi modelata in cele mai variate forme.

Stil industrial

Betonul si otelul par mai in masura sa asigure aspectul industrial al unei case, dar din punct de vedere arhitectural piatra ramane mult mai valoroasa. Fie utilizata prin recuperarea unor cladiri vechi cu ziduri din piatra, repuse in valoare, fie in noi locuinte, cu zidarie adevarata sau aparenta, ea este prezenta. Piatra naturala din zidarii sau placari este pusa in valoare printr-un design cu mult otel si instalatii de iluminare bine alese.  Un anumit romantism se dinstinge in astfel de alegeri, comparativ cu duritatea vizuala pe care o inregistreaza stilul industrial in care se mizeaza pe beton.

Sustenabilitatea

Secolul acesta a marcat inceputul constructiilor „verzi”, adica protectoare cu mediul, in care atentia constructorilor incepe sa se concentreze si pe posibilitatea de a recupera materialele utilizate la o casa, dupa ce durata de viata a acesteia a apus. O locuinta care, dupa demolarea, poate fi reintregrata in alte constructii, adica suta la suta reciclabila, este idealul multor aparatori ai mediului, iar piatra ofera acest avantaj.

Comments are closed.