Casa de piatra, un proiect care inspira protectie, durabilitate si eleganta

Cand piatra naturala, adica bazaltul, constituie fundamentul unei case, dar totodata finisajele si decorurile sunt din bazalt, s-ar putea vorbi despre o locuinta in stil industrial. Totusi din punct de vedere stilistic chiar e greu de clasificat ce au facut cei de la de la SPASM Design Architects in India (Khopoli, Maharashtra), pentru ca lucrarea lor este inedita si distinctiva in peisajul arhitectural.

_ Sebastian Zachariah

Bazaltul si betonul facut pe baza de bazalt granular au fost materialele de constructie pentru aceasta locuinta cenusie si pretentioasa, dar de o sobrietate si o eleganta aparte. Raceala de afara este echilibrata inauntru, in casa, acolo unde decorurile sunt incalzite de lemn si materiale cu texturi confortabile.

Cu toate acestea, nu ai spune ca piatra, gri, cenusie si cel mult crem este atat de versatila incat permite jocuri de culoare si efecte diferite doar prin finisaje: peretii crem, cu finisaj mat, ofera caldura, pardoselile cu trafic mare, cenusii, texturate, inspira siguranta si stabilitate, pe cand pardoseala din spatiul de zi – de un gri metalic cu finisaj lucios – confera eleganta si rafinament.

_ Sebastian Zachariah (3)

Mai mult, terasa cu vedere impresionanta in directia muntelui este intr-adevar speciala: intr-o clima umeda si plina de ploi, stralucirea pavajului de granit si protectia peretilor din ciment de bazalt este rafinata de prezenta izolata, ca in varful unei stanci de munte, a unui arbore cu frunze mici si lucioase.

O locuinta ca un refugiu, ce se identifica cu piatra si cu natura, contopindu-se  in peisajul stancos – structura in intregime din piatra o face una cu faleza pe marginea careia a fost construita.

 

Mai multe pe Archdaily

Foto © Sebastian Zachariah

Comments are closed.