Blaturi de bucatarie si blaturi de bar

Indiferent ca va intereseaza amenajarea unui spatiu rezidential sau, mai mult, amenajarea unui spatiu in care va desfasurati o afacere ori o activitate (un bar, un atelier etc.), o privire mai atenta asupra blaturilor din piatra naturala va va convinge ca piatra reprezinta intotdeauna cea mai buna alegere.

Ne referim aici in special la bucatariile sau barurile dintr-o casa, la blaturile de bar dintr-un club, la suprafetele de lucru dintr-un atelier, dar si la alte suprafete-suport (precum blaturile din bai, in care sunt incastrate lavoarele si instalatiile). Un blat din piatra naturala ofera in fiecare dintre aceste cazuri patru avantaje majore: materialul ecologic, frumusetea deosebita, rezistenta la accidente (nu se zgarie, nu se sparge, nu se pateaza la caldura) si durabilitatea in timp.

Bucatarii si spatii de lucru

Bucatarie

In cazul unei bucatarii, blatul este punctul central al lucrului si uneori joaca rol si de masa. Un blat rezistent la zgariere, patare si care sa ofere o suprafata solida, rezistenta termic reprezinta visul oricarui bucatar amator sau profesionist. De asemenea, e importanta posibilitatea curatarii usoare a blatului dupa prepararea mancarii, dar si mentinerea calitatii culorilor, indiferent de cate ori spalam si stergem blatul.

Ca sa fim onesti, in afara de piatra naturala, nici un alt material nu isi pastreaza aceasta ultima calitate pentru totdeauna! Iata de ce noi pentru bucatarie va recomandam granitul sau marmura, pe locul doi urmand travertinul si ardezia.

Granit

Calitatile cele mai apreciate de constructori la granit sunt duritatea si rezistenta la erodare. Impermeabil la apa, nu este afectat de variatiile de temperatura. Granitul are rezistenta mare si la indoire si presiune. Nivelul de duritate il recomanda ca unul dintre cele mai rezistente materiale la actiuni mecanice (zgariere, spargere din cauza accidentelor).

Marmura

Coloritul deosebit al marmurei este sporit de indicele de refractie care permite luminii sa o traverseze punand in valoare si straturile mai profunde. Avantajului estetic i se adauga si proprietati fizice valoroase: cu o rezistenta crescuta la spargere, cu porozitate scazuta, marmura este in acelasi timp si suficient de moale pentru a permite taierea in placi de dimensiuni variate si o sculptare usoara. Orice tip de mobilierul poate fi intotdeauna completat cu elemente din marmura: muchii, blaturi, intrasii. (Cele mai apreciate piese de mobilier „stil” implica de altminteri marmura combinata cu esente de lemn pretios, fildes, metal, mozaic.)

Baruri si informati utile despre modurile de finisare ale marmurei

Cand vine vorba de un bar, alegerea cea mai rezistenta si impresionanta pentru blatul acestuia este piatra naturala, indiferent daca suportul este din lemn, zidarie, metal sau combinatii ale acestora. Cele mai indicate blaturi sunt tot cele din granit sau marmura! Aceasta deoarece barul reprezinta acel loc in jurul caruia se aduna, pe scaune inalte, la o bere, suporterii sportivi, dar si tinerii sofisticati pusi pe distractie sau clientii/clientele cu pretentii, care isi sorb cocktail-urile privind cecretator la toate detaliile din jur. Indiferent de publicul tinta pe care il aveti, rezistenta si frumustea acelui loc pe care clientii isi sprijina coatele si paharele, cererile principale pe care le veti avea de la barul vostru sunt rezistenta si frumusetea.

Orice alte detalii legate de ambient, asortarea culorilor, grosimea blatului, pozitionarea fata de fereastra, de sursele de lumina artificiala etc. raman la aprecierea arhitectului sau designerului care va face proiectul.

Comments are closed.