Blaturi de bucatarie: granit, travertin sau marmura?

Blaturile de bucatarie reprezinta cea mai buna ocazie de a pune in valoare piatra naturala si de a profita din plin de calitatile ei. Frumoasa, functionala si oferind posibilitati de design nenumarate, o insula de bucatarie poate fi realizata atat din granit, cat si din marmura, travertin sau chiar calcare. Cum alegi materialul porivit pentru insula de bucatarie din casa ta?

O insula de bucatarie sau / si un blat din piatra naturala reprezinta motivul perfect sa folosesti piatra naturala si la tine acasa, indiferent de buget. Granitul, travertinul sau chiar marmura ofera pretextul perfect pentru a adauga stil, cu costuri modice, oricarei bucatarii.

Nici un alt material pentru interioare, fie ca e vorba de mobilier sau placari, nu ne transmite senzatia de calitate si durabilitate la fel ca piatra naturala. Chiar și atunci cand este utilizata pe suprafete mici intr-o casa, piatra semnaleaza longevitate si da senzatia de calitate. Iar cum blaturile de bucatarie sunt printre cele mai solicitate suprafete din interiorul unei locuinte, indiferent cat de putin folosita este bucataria, merita acest efort: se pot folosi blaturi de piatra pentru dulapuri, dar si pentru o insula sau chiar pentru masa. In functie de buget, se poate gandi de la inceput si placarea pentru pardoseala sau placarile pe verticala, la care sa se foloseasca un alt tip de piatra naturala.

Ce materiale se pot folosi?

In bucatarii se poate utiliza orice piatra naturala, recomandabil marmura si granit, precum și materiale mai neobisnuite, cum ar fi onix sau travertin.

  1. In pofida credintei ca marmura nu este potrivita pentru bucatarii, duritatea pietrei si posibilitatile de sigiliare a acesteia sunt suficinta pentru a o recomanda si in astfel de spatii, daca nu sunt utilizate excesiv. Pentru blaturile de lungimi mari, marmura se poate folosi in placi groase (10-20 cm), care nu se deformeaza si nu se arcuiesc si au o valoare estetica sporita, insa pun si o greutate considerabila pe mobilier. Blatul de marmura se poate obtine insa si din piese taiate separateputandu-se astfel opta pentru blaturi de grosimi mai mici, 5-10 cm.
  2. Celebru pentru duritatea sa, este materialul cel mai utilizat in bucatariile unde se sta mult, iar gatitul este mai mult decat o pasiune.

Onixul este perceput ca un material de lux, gratie coloritului sau distinct, cu venaturi si ape speciale, dar el este la fel de accesibil ca celelalte pietre naturale. Duritatea onixului si impermeabilitatea lui il recomanda inclusiv in spatii cu umiditate rirdicata, nu doar bucatariile, ci si baile putand beneficia de frumusetea lui.

Travertinul este o forma de calcar, poroasa, dar foare dura, care are o frumusete distincta. Aceasta piatra naturala se gaseste intr-o mare varietate de culori naturale. Pentru blaturile de bucatarie, aspectul travertinului poate fi fin si mat, cu o suprafata uniforma: in cazul acesta este necesara o suprafata fara jgheaburile specifice acestei pietre, de aceea gaurile se umplu la montare cu un tip de chit, printr-o procedura numita stucare, pentru a se impiedica scurgerile de apa si adunarea de reziduuri in acestea.

Masuri de intretinere
Daca este sigilata corespunzator, piatra naturala nu avea nevoie de prea multe eforturi, spalarea fara detergent si stergerea ei fiind suficienta in conditii normale. Dar, indiferent de piatra naturala utilizata, exista cateva reguli de baza pentru mai ales in bucatarii:

– stergeti imediat cu o carpa uscata sau cu o laveta umeda, mai ales daca pe piatra a sarit ulei, otet, alcool sau suc de citrice; acestea pot pata suprafata pietrei

– nu puneți obiecte fierbinți, umede, sau abrazive direct pe piatra; folositi suporturi de pluta sau auto-adezive.

Cu intreținerea corespunzatoare, suprafetele din piatra vor dura timp de generații intregi

Design si ambient cu piatra naturala in bucatarie

Blaturile din piatra ofera oricarei bucatarii „sarea si piperul” de care aceasta are nevoie pentru a iesi din anonimat. Pentru a obtine un efect cu totul original, cere un proiect cu materiale diferite pentru diferite zone: contrastul astfel realizat (fie intre diferite blaturi, fie intre diferite suprafete verticale si orizontale) poate fi  realizat si prin culori, nu neaparat prin alegerea a doua materiale diferite.
De multe ori se poate opta pentru un contrast lumina-intuneric, asa ca atunci cand este lumina suficienta in bucatarie, puteti alege blaturi inchise la culoare, ba chiar negre, care se potrivesc pentru un mobilier in stil industrial. Marmura, granitul sau onixul ofera aceasta posibilitate.

Iluminarea artificiala se posteaza pe centrul insulei si poate fi alcatuita din mai multe surse, nu doar una. O lumina adiacenta poate fi postata lateral, deasupra blatului de lucru (unde se poate folosi o lumina puternica, alba, care usureaza prepararea alimentelor).
In aceeasi idee a suprafetelor contrastatnte, daca mobilierul este de culoare inchisa se recomanda culorile deschise pentru blaturi, dar nu este valabil si in cazul mobilierului deschis la culoare, cand recomandarea este tot pentru nuante deschise de blaturi. Blaturile in culori inchise merg pe culori neutre de mobilier, precum gri, sau se asorteaza bine cu nuante metalice.

Comments are closed.