Aplicatiile pietrei naturale in functie de domeniul constructiv

Piatra naturala poate fi folosita in locuintele rezidentiale intr-o serie de forme. Zidaria din piatra bruta, cu sau fara mortar (montaj uscat) se poate folosi chiar si la executia fundatiilor, apoi la socluri, pereti, ziduri de sprijin , pereuri, imprejumuri, drenuri etc.

De la marmura si granit, pana la ardezie si calcar, orice material se preteaza si la obtinerea de placi de grosimi si dimensiuni diverse, putand fi folosite in placari variate, dar si pentru o gama larga de profile si obiecte cu forme unicat. Bucatarii, bai, balcoane, pot fi placate cu placi obtinute din cele mai variate tipuri de roci, inlocuindu-se cu succes gresia si faianta uzuale si oferindu-se in schimb spatiului o durabilitate si o eleganta superioare.

Cladirii_11

De asemenea, la interior exista o serie de alte aplicatii pentru placile de piatra: de la blaturi de lucru, la placari de scari interioare, de la profile de forme diverse, la glafuri si seminee, de la socluri, la coloane, sculpturi si obiecte decorative.

La exterior, exista chiar si mai multe aplicatii: brauri si placari de ziduri, ornamente pentru pereti, coloane si profile, placari de scari exterioare, de verande, de alei si de terenuri amenajate pentru diverse intrebuintari (bucatarii de vara, terase, balcoane), borduri si aranjamente pentru gradina, placi de piatra pentru amenajari de mini-cascade si iazuri, piscine etc.

Ansamblurile rezidentiale si locuintele nu sunt singurele care beneficiaza de calitatile estetice si constructive ale pietrei naturale. Mediul urban apreciaza de asemenea piatra naturala mai ales in ceea ce priveste amenajarea zonelor istorice (cele pietonale sunt preferate cu pavaje de piatra cubica), conservarea si resturarea cladirilor de patrimoniu, dar si in spatii moderne de genul pietelor, fantanilor arteziene, parcurilor… Monumentele de piatra naturala pot decora orice loc public, de la cladirea unei institutii, pana la o constructie memoriala.

Aproape orice spatiu utilitar si construit de om isi datoreaza existenta si acestui material: drumuri sau poduri, trotuare sau alei, borduri, strazi, pana si cai ferate care sunt stabilizate cu balast de roca. Piatra apare chiar si in compozitii artificiale, respectiv in producerea maselor de amestec (beton cu piatra concasata, numita si, daca spartura este foarte mica, criblura).

Comments are closed.