3 Cele mai bune moduri de a folosi marmura

Marmura are prestigiul de a fi numită „piatra zeilor” de către experții geologi, asta deoarece multe monumente și construcții din antichitate sunt clădite din acest material. În zilele noastre, marmura are mai multe moduri prin care este folosită, unele moderne, altele tradiționale. În articolul de astăzi le vom puncta pe trei dintre cele mai importante.

 

1.     Construcții

Marmura este folosită frecvent în domeniul construcțiilor, sub formă de placi care sunt aplicate pe podea, pereți, trotuare, scări, blaturi de bucătărie și-așa mai departe. Pe lângă plăci, marmura mai poate fi găsită sub formă de dale sau glafuri, fiind disponibilă într-o varietate de culori, modele, dimensiuni și texturi. Una dintre cele mai apreciate caracteristici ale marmurei e reprezentată de faptul că fiecare placă este unică, neexistând două plăci cu același design. Tocmai de aceea, fiecare proiect și fiecare construcție are propria sa personalitate. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care marmura este folosită atât de des pentru placarea pereților exteriori ai clădirilor. Această piatră naturală este recomandată pentru scări și podele deoarece are o rezistență foarte mare și se întreține mult mai ușor față de alte pietre. Mai mult decât atât, nu reține căldura, păstrând suprafața rece chiar și în zilele caniculare.

Multe dintre clădirile cu însemnătate istorică sunt realizate aproape integral din marmură, precum Taj Mahal, Monumentul lui Lincoln sau Monumentul lui Washington.

2.     Sculptură

Marmura este probabil cel mai popular material folosit în domeniul sculpturii. Asta deoarece marmura este o piatră destul de moale și poate fi șlefuită cu ușurință și, desigur, datorită translucidității sale care îi permite lumii să pătrundă prin ea, oferindu-i sculpturii o strălucire discretă. Marmura este folosită pentru frize, statui și sculpturi în relief. Pentru sculptură, cele mai folosite tipuri de marmură sunt: Pentelic, Carrara și Parian.

3.     Pietricele de marmură

Pe lângă scopul decorativ, marmura este de asemenea folosită ca agregat în construcții datorită costului mic de producție. Marmura este zdrobită și transformată în pietricele și apoi este folosită fie ca piatră decorativă fie ca agregat împreună cu un alt material.

Pentru mai multe detalii despre marmură, te așteptăm săptămânal pe blog nostru. Dacă ești în căutare de inspirație pentru proiectul tău de construcție sau de renovare, te așteptăm pe www.stona.ro

Comments are closed.