10 bune practici pentru ingrijirea pietrei naturale

10-bune-practici-pentru-ingrijirea-pietrei-naturale-fotoAmenajarile din piatra naturala ofera oricarui interior sau exterior un amestec de vitalitate, estetica si utilitate, insa pentru a le pastra astfel este esentiala o intretinere corespunzatoare.

Piatra naturala este unul dintre putinele materiale de constructie cu caracter special, unic in aproape fiecare aplicatie, gratie rocilor diverse, coloritului variat, cristalelor sau venaturilor ce pot fi diferite chiar si de la o placa la alta. Dar pentru ca este vorbea despre un material natural, exista si cateva cerinte de ingrijire speciale, de care sa tii cont daca vrei sa ii pastrezi frumusetea.

  1. Marmura, ardezia si sistul sunt poroase, chiar si atunci cand suprafata este lustruita, asa ca trebuie avut grija cu vinul, scrumul de tigara, bauturile acidulate, in special cola, zeama de fructe acide, otet si ulei, care pot pata suprafata pietrei. In schimb, granitul este extrem de greu de patat si se deterioreaza sau zgarie mai greu.
  2. Suprafetele care vor veni in contact cu apa trebuie lustruite fin. Dar spatiile pe care se sta sau se merge (de exemplu, cazi de dus, vane de baie, pardoseli) trebuie prevazute fie cu un suport aderent care sa protejeze de riscul de alunecare, fie livrate cu un finisaj anti-alunecare. Dupa intrebuintare, suprafetele ude trebuie sterse de mana, cu o carpa sau o laveta curata, moale si absorbanta.
  3. Marmura, granitul, ardezia si sisturile se pot adesea ciobi sau crapa pe traseul de la cariera la fabrica. De la simple fisuri, la crapaturi din cauza carora piesele chiar se rup in bucati mai mici. Umplerea si consolidarea unor astfel de fisuri este o practica normala, iar astfel de urme de reparatii nu ar trebui sa fie considerate defecte. Daca sunt tratate profesional, placile nu mai risca ruperi.
  4. Ar fi bine ca blaturile de bucatarie, de baie sau de mese sa fie tratate cu un strat de protectie. Aceasta masura de ingrijire se ia pentru a proteja mai bine de patarea cu substante care contin acizi, de exemplu, vin, citrice, sucuri de citrice, rosii, otet, dar si multe produse de curatare, produse cosmetice si de toaleta.
  5. Produsele pe baza de ulei pot penetra suprafata tratata. Indeparteaza grasimile imediat cu laveta inmuiata in detergent si apa, apoi sterge cu apa curata iar la final cu o carpa sau laveta absorbanta. Pentru produsele din piatra naturala exista si detergenti speciali, care contin agenti de curatare ce ajuta la mentinerea culorii pietrei si protejeaza de murdarie pe termen mai lung.
  6. Sterge orice substanta imediat ce s-a varsat pe un blat de marmura, chiar si daca este vorba de detergenti, de solutii de baie sau chiar apa, care daca este lasata prea mult timp poate crea depuneri de calcar greu de indepartat. In functie de lichid sau de porozitatea pietrei, poate aparea o colorare sau decolorare a zonei patate, iar daca unele produse apuca sa patrunda in profunzime sunt foarte greu de scos mai tarziu, chiar si cu solutii speciale.
  7. Evita sa tai direct cu cutitul sau alte lame pe suprafata de piatra, pentru a preveni zgarierea. Foloseste intotdeauna un tocator pentru pregatirea alimentelor.
  8. Masuri de precautie ar trebui sa fie luate si aunci cand ai oale, cratiti sau tavi fierbinti. Acestea nu ar trebui sa fie plasate direct pe suprafata de piatra, pentru ca o pot pata, chiar daca este vorba de granit.
  9. De asemenea, atentie la montarea placilor de piatra foarte aproape de aragaz, tevi de apa calda sau sau tevi de incalzire. Desi piatra nu se va deteriora, fiind 100% ignifuga, este posibila patarea ei.
  10. Pentru tratarea petelor de rugina, mucegai sau a conglomeratelor de ciment, spuma poliuretanica uscata etc. exista solutii profesionale. Nu folosi cutitul sau altfel de lame pentru a curata piatra, ci agenti dedicati, pe care ii poti gasi pe internet, la diversi producatori.

Comments are closed.