Piatra naturala pentru un semineu, informatii utile

Un semineu, desi este o lucrare de care beneficiem iarna, este gandit inca din timpul verii sau cel mai tarziu de cu toamna. Lucrarea trebuie sa tina cont de o seama de factori, pornind de la cei care asigura functionalitatea acestuia (va fi pe lemne, pe gaz, va avea cos de fum etc.?) si ajungand la estetica.

Piatra naturala este cel mai potrivit material pentru placarea (sau chiar constructia) unui semineu, deoarece asigura atat o functionalitate eficienta, cat si un aspect estetic deosebit. Pentru toate persoanele care isi construiesc o casa, unul dintre visele majore este prezenta unui semineu in living. Desi nu toti aleg sa il si construiasca. Motivele pentru care o puteti face sunt multiple: avantajul estetic, confortul vizual si emotional, dar si faptul ca un semineu devine, iarna, o importanta sursa de caldura pentru spatiul in care este construit. Piatra naturala are si un bun coeficient termic in acest sens, mentinand caldura generata de semineu. Unii viseaza doar un semineu decorativ, pe care nu il vor utiliza niciodata, preferand sa evite curatarea periodica a acestuia mai degraba decat sa se bucure de flacarile unui foc real. Oricum ar fi, piatra naturala poate fi utilizata in ambele situatii.

Sfaturi pentru proiectarea unui semineu

1. Camera porneste de la semineu

Nu stabiliti stilul camerei pana nu proiectati semineul. Pentru ca un semineu sa fie perfect functional, proiectarea si instalarea lui trebuie facute primele. Proiectul stabileste tirajul necesar si traseul de evacuare a fumului, pozitionarea semineului in camera si materialele. Acestea vor influenta alegerea restului de materiale pentru camera, in care ar fi bine sa se regaseasca aceeasi piatra naturala din semineu, iar abia apoi vine alegerea mobilierului si a stilului de decorare. Nu uitati ca semineul reprezinta punctul principal de atractie, fiind “focarul” care atrage privirile.

2. Cea mai buna pozitionare pentru un semineu

Cea mai putin costisitoare solutie si ideala si din punct de vedere functional este instalarea semineului pe unul dintre peretii exteriori. Astfel, se poate construi in afara casei un cos de fum la care se poate umbla cu usurinta pentru curatare.

3. Materiale pentru semineu

  1. Ardezie. Cu aspectul ei natural si cu coloritul sau intens, in nuante de ocru, caramiziu, cenusiu, gri metalizat, uneori cu variatii de verde si albastrui, ardezia este un tip de gresie argiloasa, cu granule fine, care se poate desface usor în foi subtiri. Aceasta despicare naturala din structura ei creeaza texturi interesante, variatii de colorit si umbre care o fac indragita intr-o serie de spatii. Uneori, pe suprafata pietrelor de ardezie se pot vedea urme de plante sau de organisme pastrate in structura rocii – nu este neaparat un defect. Toate aceste nuante ii confera caldura si aerul natural, preferat in spatiile cu caracter rustic sau traditional. Piatra poate avea usoare nervuri, transaprente, culori solide sau pierdute unele intr-altele. Cu ajutorul ardezei se poate obtine  o aparenta de patina, de vechime, datorita rupturii muchiilor si lipsei de uniformitate a placilor. Sub forma finsata, ofera un aspect mai sofisiticat, dar nu poate fi finsata prea stralucitor, matifierea fiind metoda de finisare preferata pentru ea. Sablarea va crea o textura mai aspra. Printre alte calitati, se mai numara si faptul ca este o piatra mai usoara, ceea ce o face foarte potrivita pentru placarile de seminee, dar greutatea ei depinde si de locul provenienta, adica de felul in care s-au depus straturile de gresie. Marele ei avantaj este ca e impermebila la caldura.
  2. Travertinul este o forma de calcar, poroasa, dar foare dura, care are o frumusete distincta. Aceasta piatra naturala se gaseste intr-o mare varietate de culori naturale si este un produs de calitate, similara marmurei ca si aspect, dar cu proprietati diferite de aceasta. Travertinul necesita mai multa prelucrare si este gresit perceput ca un produs de mana a doua. Dimpotriva, este un material de lux, ce este utilizat in spatii rezidentiale si comerciale in vederea obinerii unui efect vizual care transmite succes, bun gust si bogatie. Conceptia gresita la adresa ei este cauzata de faptul ca piatra este poroasa, prezentand acea suprafata specifica, imposibil de confundat, cu jgheaburi si gauri de dimensiuni variate (lacrimarele). Pentru seminee se poate folosi travertin cu numar redus de jgheaburi, dar aspectul final al rocii, in cazul semineelor, va fi oricum fin, mat, pentru a genera o suprafata uniforma, gaurile fiind umplute cu un chit specific, printr-o procedura numita stucare. Ceva special despre travertin: veti constata atunci cand alegeti placile de travertin ca, desi roca are aceeasi culoare si aceeasi provenienta, aspectul i se schimba semnificativ in functie de prelucrare. Veti constatata cat de mult conteaza modul in care s-a lucrat cu materialul, placarea pentru semineu diferind fata de placarile din restul incaperii. Aceasta piatra este versatila si foarte dura, din ea se pot obtine o serie de efecte.
  3. Marmura. Avantajului estetic adus de marmura i se adauga si proprietatile fizice valoroase ale acestei pietre naturale: cu o rezistenta crescuta la spargere, cu porozitate scazuta, marmura este in acelasi timp si suficient de moale pentru a permite taierea in placi de dimensiuni variate si o sculptare usoara. In cazul semineelor, se pot utiliza atat piese de marmura, taiate si imbinate, cat si o piesa intreaga. Lucrarea devine sculpturala, iar valoarea ei creste nu doar datorita prelucrarii, ci si pentru ca nu exista riscuri de proasta montare.

Comments are closed.