calcar-algabeth

Calcar

Calcarul sau carbonatul de calciu este o roca sedimentara, dominant organogena, de culoare alba, cenusie sau galbena. Roca este compusa in special din mineralele calcit si aragonit, ambele avand formula chimica (CaCO3).

Calcarele se formeaza in general din sedimente biogene, dar mai pot avea o geneza de formare prin reactii chimice sau procese clastice. Calcarele au o importanta economica deosebita, fiind folosite ca materie prima in industria de constructii, sunt rezervoare naturale de depozitare a petrolului, a gazelor naturale, sau este roca in care au loc procesele carstice, cu formarea pesterilor.

Calcarul are o utilizare larga, diferentiata dupa caracteristicile rocii. De exemplu calcarele cu o structura compacta, masiva vor fi folosite ca elemente decorative in constructii. De asemenea, calcarul este folosit in industria ceramicii si industria sticlei. Roca macinata marunt este folosita ca amendamente chimice in agricultura pentru reducerea aciditatii solului si ca ingrasamant artificial.

Stiati ca…

  • Calcarul a fost folosit in constructia Empire State Building si a Pentagonului?
  • Serveste drept aditiv in pasta de dinti, vopsele sau materiale plastice?
  • Calcarul se poate recristaliza devenind marmura?

Curatarea calcarului

  • Orice varsare de lichide trebuie curatata imediat pentru a nu penetra suprafata.
  • Un blat din calcar trebuie curatat zilnic cu apa calda si putin detergent de vase.
  • Petele se indeparteaza cu o pasta din 1 ceasca de faina, 2 linguri de detergent de vase si suficienta apa pentru a se crea o mixtura vascoasa. Se pune mixtura peste pata, se acopera cu o folie de plastic si se lasa peste noapte. A doua zi se curata mixtura cu o spatula de plastic si se clateste bine.
  • Petele de ulei se curata cu aceeasi mixtura de mai sus, insa in schimbul detergentului de vase se adauga peroxid de hidrogen sau, in cazul unor pete persistente, amoniac.
  • Pentru a curata petele de ceai, cafea sau fructe, amestecati peroxid de hidrogen cu amoniac. Dupa aplicare, stergeti mixtura si clatiti imediat.

Comments are closed.