Fatadele de marmura: riscuri de deformare si solutii eficiente

Fatadele cladirilor moderne placate cu marmura arata elegant si durabil. In general, institutiile publice sau firmele particulare apeleaza la placarea cu marmura pentru fatada sediului lor, asfel incat felul in care arata cladirea sa intareasca increderea publicului sau clientilor in valoarea serviciilor oferite de acel sediu.

Dar exista unele cazuri in care placarea cu marmura se poate dovedi problematica: arcuirea placilor, dilatarea acestora, craparea si chiar desprinderea de cladire sunt posibile in anumite situatii. Cladiri cunoscute in lume, precum Finlandia City Hall, din Helsinky, sau sediul IBM din Bruxelles au avut astfel de probleme si au necesitat renovari.

Ce anume a determinat aceste probleme?

Exista riscul ca si dvs. sa patiti la fel?

Care sunt cauzele posibile si care sunt solutiile pentru ca fatada de marmura pe care o doriti pentru un proiect sa reziste in timp?

Fie ca sunteti proprietar, inginer, arhitect, constructor sau dezvoltator, este foarte posibil ca la un moment dat (si nu o singura data) sa fiti implicat intr-un proiect cu o fatada placata cu piatra naturala, care are are nevoie de restaurare. Veti dori sa evitati inca de la inceput potentialele probleme pe care le mentionam mai sus.

De ce se deformeaza sau curbeaza placile de marmura de pe unele fatade?

Piatra naturala a fost folosita de secole pentru aplicatiile pe fatade. Dar pana nu de mult, relativ recent in istoria constructiilor, marmura era intotdeauna folosita in placi groase (10-20 cm) si grele. Aceste placi de marmura nu se deformeaza si nu se arcuiesc, insa pun o greutate considerabila pe structura cladirii. Spre finalul anilor 1950, placile de piatra naturala au fost reduse ca grosime, astazi ele avand 3-4 cm tocmai pentru a reduce greutatea pusa pe structura portanta de catre fatada, dar acest lucru a adus alte probleme, precum curbarea dalelor. Montarea dalelor implica si realizarea de taieturi de imbinare (profile), ceea ce a creat zone chiar mai slabe, subtiate, in masa compacta.

Care este cauza fizica a acestor deformari?

Anumite placi de marmura se pot deforma permanent, ca reactie la incalzirea si racirea neuniforma, care cauzeaza o variatie de umiditate in piatra. In fiecare zi, soarele incalzeste fata panoului, determinand-o sa se usuce și sa se extinda mai mult decat partea din spate a plăcii. Fața interioara a panoului ramane rece si mai umeda. Cand cristalele dinr-o placa de marmura se dilata, acestea nu mai revin la dimensiunea de baza atunci cand se racesc – se contracata la loc, dar nu in intregime. Desi este o deformare de ordinul miimi de microni, care initial nu dezvolta probleme, in timp rezultatul este arcuirea treptata a panoului de fatada. Desigur, in cazul altor materiale, chiar mai putin rezistente decat piatra, probabilitatea acestor deformari este mai mare.

Testele de laborator facute in acest domeniu al marmurei si pietrei naturale au demonstrat ca diferite tipuri de marmura raspund in mod diferit la ciclurile inghet-dezghet. Acest lucru depinde în mare parte pe modele de cristal microscopice dintr-o marmură și modul în care particulele sun legate intre ele, insa si de tipul de montaj realizat.

Comments are closed.