Cum se repara un blat de marmura?

Un blat de marmura sau o masa cu blat din marmura trebuie intretinute pentru a-si pastra aspectul initial. Uneori insa acestea se pot crapa sau ciobi, iar interventia la timp este fundamentala pentru ca daunele sa nu devina iremediabile. De asemenea, o piesa de marmura poate deveni terna in timp, daca nu este corect intretinutasi ingrijita.  Iata care sunt procedurile de curatare si de reparare a marmurei pe care le puteti face si singuri, la domiciliu, daca aveti de curat si reparat suprafete mici. Pentru cele mari, e mai bine sa apelati la o firma de specialitate.

Marmura este o piatra naturala deosebit de frumoasa, cu colorit variat si durabilitate recunoscuta, insa usor de debitat si sculptat de catre profesionisti si artisti. Datorita acestor calitati, marmura a dat nastere de-a lungul istoriei la o serie de lucrari de arta si aplicatii arhitecturale. Ea si-a facut loc inclusiv in mediul casnic, in aplicatii de interior si chiar in arta mobilierului. Cei care iubesc marmura stiu deja, insa, ca aceasta are si cateva necesitati de intretinere speciale. Suprafetele mici pot fi remediate la domiciliu. Reparatiile mici se pot face si de catre persoane particulare, in timp de reparatiile mari necesita interventia unui specialist, deoarece acesta isi permite investitia in unelte (discuri abrazive, aparatura)

Curatare

Redarea luciului marmurei sau indepartarea micilor zgarieturi sunt lucrari simple. Marmura trebuie curatata in prealabil, pentru a se indeparta petele care au patat-o in profunzime sau pentru a-i reda stralucirea.

  1. Daca pe marmura s-au aplicat pana acum ceara sau silicon (produse utilizate pentru lustruit, pentru a creste luciul marmurei si pentru a asigura protectia la apa a acesteia) se aplica un produs care indeparteaza ceara. Pentru aceasta, se foloseste un tampon de bumbac. Se repeta procedura pana ce bumbacul ramane curat.
  2. Se foloseste o solutie compusa din praf de marmura si rasini cu care se umplu micile gauri (este ceea ce se numeste “marmura compozita”). Caracteristicile fizico-mecanice ale acesteia au bune rezultate din punct de vedere al elasticitatii si o absorbtie de apa scazuta. Se pot gasi la culoarea marmurei, datorita continutului de rasini poliesterice ce pot fi colorate variat.
  3. O slefuire la domiciliu este destul de simpla si se poate face utilizand un abraziv cu granulatie foarte fina (400) si putina apa. Se poate utiliza hartie abraziva, cu care se imbraca o bucata de lemn cat palma, cu fata perfect plana. O astfel de slefuire pe umed este mai protectoare cu marmura. Miscarile de slefuire se fac in forma cifrei opt, pe toata suprafata marmurei, urmate de o clatire. Pentru finisare, se aplica acid oxalic pe o bucata curata de bumbac. Se sterge marmura cu aces pad, cu miscari circulare, apoi se clateste din nou.
  4. La final, se aplica din nou un produs pentru lustruirea marmurei

Sparturi mici, reparatii accesibile oricui

Ciobiturile mici pot fi astupate cu ceara folosita si la lustruirea marmurei. (Cautati pe Internet produse folosind sintagma “ceara pentru marmura”).

Daca este vorba de ciobituri mai mari, se foloseste la umplere tot un produs facut din praf de marmura si rasini. Produsul de restaurare poate fi vandut in ambalaje separate, ce contin praful de marmura, rasinile lichide si un produs de colorare. Pigmentii se aleg in functie de culoarea marmurei.

Dupa umplere, suprafata noua se niveleaza cu o spatula si se lasa sa se usuce, conform indicatiilor de pe produsul uilizat. Abia apoi se slefuieste si lustruieste.

Blaturi sparte si reparatii mari, pentru mesteri si mici intreprinzatori

  1. Blaturi sparte – daca un blat de marmura de la o masa este spart in doua sau mai multe bucati, repararea acestora cere interventia mecanica, cu discuri abrazive de taiere.
    1. Pe spatele placii de marmura, se taie santuri perpendicular pe spartura, din 20 in 20 cm.
    2. Se utilizeaza pene metalice care se fixeaza in aceste santuri. Pentru ca acestea sa se fixeze de marmura, se foloseste un adeziv epoxidic.
    3. Dupa uscare, se umplu golurile cu o solutie din praf de marmura si rasini.
  2. Lipirea a doua piese de marmura:
    1. Cele doua parti ale sparturii se curata cu un solvent, pentru a fi curate.
    2. Se prepara adezivul epoxidic, prin amestec pana la omogenizare a prafului achizitionat cu apa curata si limpede. Se folosesc cantitatile indicate pe produs si se coloreaza, daca este nevoie, pentru a se obtine un compozit in nuanta marmurei.
    3. Se aplica adezviul cu ajutorul unei spatula de lemn, pe ambele suprafete ale sparturii.
    4. Cu ajutorul unui dispozitiv sau a unor greutati, se preseaza bine cele doua bucati una de cealata, pentru a fi cat mai bine stranse. Excesul de adeziv se curata imedia cu o solutie de acetona. Se lasa sa se usuce timpul neecsar. Uscarea poate fi fortata prin utilizarea unui jet de aer cald (cu ajutorul unui uscator de par).
    5. Finsarea se face in etape, dupa uscare. Se foloseste unui abraziv de granulatie 200 pentru o prima slefuire, se indeparteaza praful, se aplica o a doua slefuire cu un abraziv de granulatie 400 (sau chiar 600) si se indeparteaza din nou praful. Miscarile de slefuire se fac in forma cifrei opt sau in cerc.
    6. Se foloseste acid oxalic pulbere, un produs indicat pentru lustruirea manuala si mecanizata a suprafetelor placate cu marmura (poate fi utilizat de asemenea si pentru granit, travertin, onix sau calcar). La lustruirea mecanizata se foloseste masina tip monodisc, echipata cu un pad special de lustruire. La lustruirea manuala, folositi un tampon de bumbac, pe care pudrati acid oxalic si frecati pana obtineti un lapte albicios pe suprafata marmurei. Clatiti cu apa curata, stergeti cu o carpa fina sau cu piele de caprioara si lustruiti. Luciul rezultat va fi stabil in timp.

Comments are closed.