Casele din piatra naturala, iarna. Intrebari si raspunsuri pentru beneficiari

Se poate termoizola o casa construita din piatra naturala? Sau se poate trai iarna ori pe vreme rece intr-o casa din piatra naturala? Astazi raspundem la cateva dintre intrebarile pe care le intalnim frecvent in randul celor ce vor sa isi faca o casa pe pamant. Despre termoizolarea caselor de piatra, pe intelesul tuturor.

Multi oameni care doresc sa isi construiasca o casa iau astazi in calcul materialele naturale, gandindu-se la sanatatea familiei si la mediul din viitoarea lor locuinta, dar si la trainicia casei in timp sau cum sa o faca din materiale reciclabile 100%. Piatra naturala si lemnul sunt preferatele beneficiarilor, dar aceste materiale au anumite specificatii constructive. Iata o serie de intrebari adunate de-a lungul timpului, care lamuresc situatii punctuale.

Casa de piatra veche din Byermoor

Vreau sa imi construiesc o casa din piatra naturala si sa o alimentez cu energie solara. Se poate face asta?

Sistemele cu incalzire solara functioneaza pe aceleasi principiu, indiferent de materialul din care este construita casa. Ceea ce conteaza pentru a calcula coeficientul termic al casei nu este materialul de constructie in sine, ci modul in care este termoizolata, felul in care sunt pozitionate ferestrele si ce suprafata au acestea, cum sunt izolate. Felul in care sunt dimensionate ferestrele este cel mai important in a asigura echilibrul dintre energia termica ce patrunde la interior si caldura care este cedata in exterior. Conteaza ca o casa sa ofere un volum compact locuibil, fara pierderi de caldura sau incaperi reci, care nu prea sunt folosite (stiut fiind ca prezenta umana – densitatea – ridica factorul termic al unei incaperi).

De asemenea, mai conteaza agentul caloric /termic care poate fi asigurat de sursa sau sursele de energie. Constructiile din piatra au anumite cerinte: pe de o parte, piatra nu poate fi considerata un material termoizolant, dar pe de alta parte are o excelenta masa termica, care functioneaza ca un panou ce absoarbe caldura solara in timpul zilei si o elibereaza lent pe timpul noptii. Piatra naturala poate asigura, astfel, un echilibru termic pasiv. Ceea ce inseamna ca se poate folosi foarte eficient la interiorul unui strat izolator sau pentru o fatada care este expusa in timpul zilei la soare. Apoi necesarul de energie electrica e calculat in functie de aceste trasaturi si astfel se poate determina de cate panouri solare si de ce putere este nevoie.

As vrea sa construiesc exclusiv pe baza de piatra. Pentru ca imi place trainicia si durabilitatea peretilor si pentru ca obtin o casa care poate supravietui si mii de ani, daca este sa ma uit la cladirile din antichitate.

O constructie cu ziduri construite in totalitate din piatra nu este eficienta in climatul din tara noastra. Piatra simpla, masiva, folosita la zidarie trebuie izolata termic intr-un fel sau altul. Aceasta se poate face de exemplu prin realizarea unui zid dublu, care are un miez izolator, tip sendvis. Sau prin folosirea unui zingur zid, cu un singur strat termoizolator, fie la interior, fie la exteriorul casei. In acest sens, cel mai indicat este sa se termoizoleze fatada, adica exteriorul, pentru a crea astfel un avantaj gratie masei termice naturale a pietrei (vezi raspunsul de mai sus). Dar acest lucru ar fi in detrimentul felului in care arata casa la exterior. Varianta a doua, in care izolarea se face la interior, se poate rezolva estetic ceva mai bine, creandu-se de exemplu si suprafete interioare din piatra, cum ar fi la bucatarie sau lasandu-se un semineu din piatra in living. Acest lucru ar aduce in spatiile amintite avantajul masei termice.

Am vizitat anul trecut Italia si am vazut o ferma facuta din piatra, care era de vanzare. Proprietarul zicea ca poate fi transformata in casa locuibila, dar ce ar trebui facut la asa ceva? In italia iernile nu sunt reci, dar tot se ajunge la zero grade si cred ca toamna si primavara vantul cam trece prin zidurile vechi.

Asa e, iarna ar fi frig. E vorba de o lege a termodinamicii. Materialele cu masa termica, asa cum e piatra naturala, preiau temperatura ambientala si o pastreaza pe termen lung, eliberand-o treptat. Aceasta reprezinta un mare avantaj atunci cand ai piatra “la interior” si o termoizolare buna la exterior. Chiar si o izolare de 5-10 cm din panouri termoizolante cu izolatie din spuma poliuretanica si vata minerala este eficienta, desi conteaza si grosimea termoizolarii. Peste panouri se poate tencui. Dar termoizolarea exterioara trebuie sa tina cont de grosimea peretilor de piatra naturala si sa se faca la sfarsitul sezonului cald, profitand de faptul ca peretii sunt deja calzi. Se poate termoziola si dupa instalarea frigului, insa trebuie avuta mai multa rabdare si trebuie incalzit spatiu interior cu ajutorul unui sistem de incalzire central. Efecetele se vor vedea mai lent.

Dar o izolare exterioara nu face peretii sa condenseze umiditate la interior, daca incalzim casa?

Daca se folosesc panouri temorizolante cu izolatie din spuma poliuretanica si vata minerala, acest mod de izolare nu ar trebui sa creeze probleme. Pentru ca va izola peretii de orice umiditate care poate veni din exterior, iar apoi pentru ca mentine peretii de piatra suficient de calzi pentru a nu mai cobori la punctul de condensare pentru umiditatea din interior. Un zid gros de 50 cm grosime, de exemplu, oricum nu lasa sa treaca prea multa umiditate.

Cum se monteaza o astfel de izolatie exterioara?

Se pot folosi mai multe sisteme, depinde de constructie sau de preferinte. Se pot ancora panourile in mortar sau se poate utiliza o structura metalica exterioara care practic lasa si peretele sa respire.

Ce se intampla cu zona ferestrelor, unde se intrerupe termoizolarea?

Intr-adevar, aceasta este partea cea mai sensibila a lucrarii. La ferestre se pot crea usor punti termice daca izolarea nu este efectuata corect. Solutiile tin de echipa de lucru: in zona ferestrelor se poate creste grosimea peretelui de piatra sau se pot folosi alte finisajele pentru a izola golul, care e apoi tencuit. Dar e nevoie sa se cunoasca coeficientul de compresie si dilatare la inghet al materialului folosit. Doar un profesionist poate rezolva situatia. Nu uitati ca termoizolarea incepe cu fundatia, degeaba se izoleaza fatadele daca fundatia nu este termoizolata. Pentru toate, solutiile sunt doar la profesionisti, pentru ca depinde ce tip de fundatie are casa, de adancimea terenului de fundare si a cotei de inghet. Exista punti termice la subsol.

As vrea sa construiesc o casa folosind piatra in zidarie. Dar ce tip de piatra sa aleg?

In principiu, orice tip de piatra naturala este bun, dar ca si costuri e avantajos sa se lucreze cu calcare pentru zidarie, cu travertin si granit pentru finisaje exterioare, pavaje de alei, balcoane, scari exterioare, apoi cu granit si marmura pentru unele portiuni de spatii interioare, cum ar fi seminee, blaturi de bucatarie, bai etc. Nu uitati ca in clima noastra, la casele construite din piatra, doar termoziolarea, de preferat exterioara, este singura solutie pentru a face fata frigului din sezonul rece si pentru a economisi materiale si energie.  Daca din considerente estetice se doreste pastrarea pietrei la exterior, termoizolarea trebuie facuta la interior, dar costurile cu materialele si energia vor fi mai ridicate, deoarece piatra exterioara va mentine temepratura de afara.

Comments are closed.